Kolumna Srbija

Niški odbornici nisu ptice, ali dobro i stalno preleću: Od Đinđića do ruskih pesnika

Piše: Marko Smiljković

Srpski glas – Koristoljublje odbornika niškog parlamenta „pljunulo“ je na izbornu volju građana u ovom gradu. Preletanja iz sitnosopstveničkih interesa krenula su odmah po završetku lokalnih izbora, tako da sada konstelacija snaga više ni ne nalikuje onome kako su Nišlije glasale. Prema tome, nisu posredi pojedinačni slučajevi nego masovnost koja je potpuno obesmislila izborni proces i utvrđivanje volje građana.

Za razliku od republičkog parlamenta, gde i keš ume da odigra ulogu, u Nišu je cena prelaska drugačija jer, koliko se zna, ovde nema transfera za novac. Ali preleće se da bi neko dobio posao, da bi bio produžen ugovor o radu nečijem detetu, da bi se dobio famozni status „za stalno“ u nekom javnom preduzeću i slično. Svrha ovog političkog prevrtanja je u tome da većina, predvođena SNS-om, može lakše i uz veći broj glasova „za“ da legitimno progura neku odluku ili ideju kroz gradsku skupštinu. Nije bitno što se sve plaća novcem iz budžeta.

Sve je toliko ogoljeno da se čak i u samoj skupštini znaju interesi zbog kojih se neko priklonio naprednjacima, mada ima i drugih transfera.

Najnovije preletanje bilo je masovno. Dok je Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije (JS) iz Jagodine, jahao kamilu po Egiptu, njegov odbor u Nišu prešao je u SNS. Mlađani Nikola Ilić, prvi čovek Palmine stranke, obznanio je da ceo odbor, odnosno poslanička grupa „JS – Ruska stranka – SNP“ prelazi u naprednjake. Sutradan su članovi JS ustvrdili da njihov odbor nije ugašen, samo im je petoro funkcionera preletelo, ali su fotelje ostale upražnjene.

Koga pamćenje drži, taj zna da je upravo u JS nakon izbora prešlo dvoje odbornika. Glasački listići još nisu valjano ni bili prebrojani, a u JS je otišla Jelena Đorđević, odbornica sa liste „Dveri“. Zatim je, kroz dan-dva, u Palminoj stranci osvanuo i Miroslav Krstić, koji je pred građane izašao na listi grupe građana „Iskreno za Niš“, a koju je predvodio negdašnji general Momir Stojanović, bivši narodni poslanik. U odborničkog grupi JS je i Marina Dejanović, predstavnica SNP-a (Srpska narodna partija Nenada Popovića). Dejanovićeva, inače dugogodišnji kadar DS-a, za govornicom je dugo podsećala na reči pokojnog premijera Zorana Đinđića, a onda je preko noći počela da citira ruske pesnike.

Iz GG „Iskreno za Niš“ prešli su u SNS Aleksandar Stojičić i još jedna odbornica. Nekadašnji lider URS Branislav Jovanović je na minulim izborima prošao kao kandidat Rusinske stranke, ali trenutno je u odborničkoj grupi „Niš moj grad“, zajedno sa Dragoslavom Ćirkovićem, bivšim predsednikom opštine Medijana, sada sledbenikom lika i dela Borisa Tadića.

Radikali su ostali bez Bojana Krstića, koji se preselio u JS, ali se on danas ne nalazi na spisku odbornika. DSS praktično više ne postoji u gradskoj skupštini jer im je pretekao samo jedan član, advokat Goran Đorđević. Četvoro odbornika pokreta „Dosta je bilo“ nije se slagalo sa vrhom stranke, pa su osnovali odborničku grupu „Niška inicijativa“, a DJB ima samo jednog odbornika, Marka Stojanovića. Jedan od najučenijih odbornika u niškoj skupštini Tomislav Petrović, profesor na Mašinskom fakultetu, prešao je iz „Dveri“ u PUPS. Odbornici koji su na izborima prešli crtu u stranačkoj odori Rasima Ljajića sada se zovu „Odgovorno za Niš“ i u koaliciji su sa strankom Aleksandra Vulina i Ujedinjenom seljačkom strankom iz Svrljiga.

Ovakvo prekomponovanje niške skupštine, koju čini 61 odbornik, nekome može da bude i smešno, ali ako je išta komično, to je onda činjenica da je sva preletanja u pet niških opština nemoguće izbrojati. Svi se za Niš zalažu odgovorno, iskreno i ko zna kako još, ali u stvarnosti se bave samo malim, golim interesima koji se i te kako kose sa moralom, a donekle zalaze i u domen korupcije.

Reprezentativni primer preletanja u niškim opštinama je Nebojša Kocić, aktuelni predsednik opštine Medijana. Bio je kadar DS-a i nije mu mnogo trebalo da se presvuče u SNS boje, pa zasedne na čelo najveće opštine u Nišu. Inače, u Medijani (125.000 stanovnika) na lokalne izbore nije izašla polovina biračkog tela, zbog čega je posle izbora na apstinente osuta žestoka paljba u javnosti, da bi posle Kocićevog imenovanja krenula rezignirana priča da su ipak bili u pravu upravo oni koji na izbore nisu hteli da izađu.

Možda je paradoksalno, ali je zasad „netaknut“ (niti im je ko dolazio, niti im je odlazio) ostao SPS, za koji su pre dvadesetak godina mnogi verovali da će nestati sa političke scene.

I tu nije kraj preletima. Do zaključenja ovog broja ovaj tekst će verovatno biti bajat.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!