Kolumna Politika

Nemačka dominacija Evropom

Piše: Saša Radulović

Beogradski glas – Glavni spoljnotrgovinski partner gotovo svih evropskih zemalja je Nemačka. I gotovo sve zemlje Evrope sa Nemačkom imaju deficit. Na nivou cele Evrope, taj deficit iznosi preko 160 milijardi dolara. Jedine zemlje sa kojima Nemačka ima deficit su zemlje koje im izvoze naftu i gas i zemlje u koje su postavili proizvodnju svojih automobila (ne kablova, već automobila). Nemačka u potpunosti dominira evropskim ekonomskim prostorom.

EU se u poslednjih deset godina iz korena promenila. Nakon pada Berlinskog zida Nemačka svoju ekonomsku moć pretače i u političku moć. Krnja EU je instrument te politike. Evro je glavni ekonomski instrument daljih pokušaja centralizacije Evrope.

Deficit SAD-a sa Nemačkom iznosi preko 52 milijarde dolara. Od svih zemalja Evrope, zemlja koja je u najnepovoljnijem položaju je Velika Britanija sa deficitom od 54 milijarde dolara. Najveći trgovinski partner Nemačke je Kina sa kojom ima deficit od skoro 20 milijardi dolara.

Nemačka se jedina od velikih sila značajno investirala u Balkan i u potpunosti dominira Balkanom i u ekonomskom i u političkom smislu. Odgovara im da ljudi misle da stvari kontroliše SAD. Za SAD je Balkan još pre više od 10 godina prestao da bude interesantan i u potpunosti su ga prepustili tadašnjem savezniku Nemačkoj. Stvari se menjaju.

Nemačka se investirala u podeljen Balkan kao izvor jeftine radne snage. Pre nego što se bilo koja velika sila investira negde, stvara potrebnu političku podlogu za to.

Da biste kontrolisali neki prostor, potrebno je da kontrolišete i medije i političare, svakako glavnu poziciju, ali i opoziciju. Nemačka se rano investirala u medije u Srbiji. Da bi pozicija mogla da završava poslove, potrebna je i kilava opozicija da stvari idu lakše. Odnosi sa opozicijom omogućavaju da je drže u nadanju da ćete ih pomilovati i dovesti na vlast, a poziciji da šalje poruku da ima ko da je zameni. Kada bi Nemačka EU umesto poruke „Srbija ide u dobrom pravcu“ kazala: Srbija je autokratska država, sa pljačkaškom vlašću, bez vladavine prava, srlja u propast, Vučić više ne bi mogao da se održi na vlasti. Ta podška je ključna.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas