Kolumna

Moralno-politička podobnost

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Jedna uznemirujuća vest od pre meseca dana jedva da je medijski primećena, bez ikakvog odjeka i reakcija u javnosti.

Ministarstvo kulture pripremilo je predlog izmene dela Zakona o kulturi koji se odnosi na dodelu tzv. nacionalnih penzija. Najznačajnija promena odnosi se na promenu kriterijuma za dodelu tih penzija, a tiče se uvođenja moralne podobnosti kandidata, kao i mogućnosti da se već dodeljena penzija oduzme. Novina podrazumeva da kandidat mora da poseduje „visoke moralne kvalitete, odnosno kulturni doprinos afirmaciji profesionalnih i etičkih vrednosti“. Mogućnost oduzimanja penzije izvesna je ako se utvrdi da nosilac šteti ugledu kulture i Srbije!

Nedvosmisleno je reč o prikrivenoj i poganoj naprednjačkoj nameri da se i u ovu oblast uvede moralno-politička podobnost, zaboravljena još iz vremena samoupravnog socijalizma. Već neko vreme se pitam kad će ova napredna radikalska klika da i otvoreno pokaže svoju komunističko-sektašku narav.

Dakle, na redu je još jedan oblik političkog disciplinovanja neistomišljenika kroz upozoravajuću i preteću odredbu zbog koje će aspiranti na nacionalnu penziju morati dobro da se zamisle kakvim političkim angažmanom će da se bave.

Iza ovakve namere nameće se pitanje: ko će i po kakvim merilima da (pro)ocenjuje koje su to „visoke moralne vrednosti“ i ko ih je i na koji način prethodno urušio? Nije slučajno što sve ovo koincidira sa širenjem narodnog bunta i protestima na kojima učestvuju i govore ugledni ljudi iz sveta kulture i umetnosti i koji već primaju nacionalne penzije. Oni su to pravo stekli, shodno zakonu i onome što su svojim radom zaslužili, a promenom zakona sve to im neka komesarska ekipa lagano može oduzeti. Naravno, nauštrb podobnih naprenjačkih „podguznih muva“, koje nestrpljivo čekaju da naplate višegodišnju podršku ovoj vlasti i tako, parcijalno, osete blagodeti „zlatnog doba“. U kome znanje, obrazovanje, sposobnost, profesionalnost i uspešna karijera prestaju da budu važni.


Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!