Kolumna

Migranti u Srbiji – istine i laži

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Prošlog petka uveče, u Beogradu na uglu Sarajevske i Nemanjine ulice, migranti su silovali 17-godišnju devojčicu. Bili su naoružani noževima, pa se niko od prolaznika nije usudio da žrtvi pritekne u pomoć. Tek kasnije stigla je lekarska ekipa.

O ovom događaju nije se oglasio nijedan medij – tako da se, zapravo, nije ni desio. Što je saopštenjem potvrdila i policija, demantujući ono što se nije ni desilo. U stvari, demantovana je vest sa društvenih mreža uz pretnju da će uz pomoć Tužilaštva za visokotehnološki kriminal policija obaviti razgovor sa osobama koje su to obznanile na društvenim mrežama. Mediji su uredno objavili samo saopštenje policije ne učinivši ništa da provere da li je do napada zaista došlo. Sve će ubrzo pasti u zaborav, po principu – pojeo vuk magarca.

Ova vest je uznemirujuća iz bar tri razloga. Prvo, incidenti s migrantima su dnevna pojava u, recimo, Nemačkoj i Francuskoj. To su mi potvrdili prijatelji koji tamo žive i rade, uz opasku da se o tome (kontrolisano) ne piše, već samo kad je reč o masovnijem zločinu (što se ne može sakriti). Što bi bilo gde, dakle i u Srbiji, bilo drukčije? Drugo, medijsko licemerje na ovu temu je kod nas univerzalno.

Režimski mediji o svemu što se tiče migranata ne smeju ni da zucnu, oni tobož nezavisni glume evropejstvo i kosmopolitizam. Treće, višestruki problemi s migrantima u Srbiji već su pretnja za blisku budućnost, a o tim nagoveštajima „Beogradski glas“ jedini piše skoro godinu dana.

Reč je o preko 600.000 azilantskih dozvola koje je Srbija do kraja prošle godine izdala migrantima i njima je naša država tako postala zemlja prvog ulaska. Kad ih EU počne liferovati, eto ih kod nas! Država je lukavo prepustila Komesarijatu za izbeglice i specijalizovanim NVO da povremeno peglaju dramatične podatke o izbeglicama, što oni zdušno rade (i lažu) jer od tog posla s migrantima žive. Šta znači uveravanje pomenutog komesarijata da u Srbiju dnevno uđe 50‒60 izbeglica i iz nje isto toliko izađe? Gola laž! Gde izađu, kad ne mogu ni u Mađarsku, ni u Hrvatsku, a u BiH ih uđe onoliko kliko se ilegalno prebaci preko Drine?

Od ovog poganog posla politički živi i opstaje i aktuelni predsednik, koji je zahvaljujući kooperativnosti i postao štićenik frau Merkel. U toj opasnoj raboti zamajavanje kosovskim problemom jeste samo smokvin list. Svojevremeno se francuski predsednik Miteran, zarad novog mandata, preigrao s dovođenjem migranata kao dopunskom glasačkom mašinerijom. Da li i ovaj naš, kad tako samouvereno najavljuje još deset i više godina vlasti, ima sličan plan? Zvuči naivno, ali i opasno…

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas