Kolumna

Koliko će nas koštati zloupotreba Putina?

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Da li će iskreni, ali i oni interesom omamljeni rusofili u dogledno vreme doći na svoje i dočekati sopstvena priželjkivanja da Srbija postane jedna od ruskih gubernija? Da li će se ona glupost iznikla iz stampeda naprednih radikala – „1 od 300 miliona“ pokazati kao vizionarska?

Nije važno koliko smo platili organizaciju ove farse (računica se kreće od 200 do 400 miliona dinara), već koliko će nas tek koštati to što je Putin pristao da provede osam sati u Potemkinovom kostimu ovog Vučićevog cirkusa. Ta priča o velikom bratu zaštitniku samo služi za domaću upotrebu, jer istorija beleži uglavnom rusku ljubav prema nama kroz razne njihove interese (Obrenovići, bitka na Čegru, Sremski front…).

Ruska dominacija na ovom trustnom prostoru, u zaleđu NATO, strateški je značajna za budućnost. Pogotovo u situaciji kad SAD svojom arogantnom politikom smatraju da je Srbiju dovoljno držati na uzdi ignorisanjem. No, ruska kolonijalna politika ima drukčiji koncept baziran, pre svega, na energetskoj dominaciji. Pogledajte samo svilen odnos Nemačke, čija skoro trećina privrede ovisi o ruskom gasu.

U lošem spinovanju target Putinove posete je, navodno, namera da Rusi investiraju u nekretnine na 45 hektara atraktivnog novobeogradskog zemljišta između dva mosta. Zanimljiv smokvin list za ono na šta zapravo veliki brat želi da stavi šape – Đerdap i dotući Banatski Dvor. Krajnji cilj: preuzeti elektroprivredu Srbije i uz vlasništvo nad domaćim resursima nafte i NIS-om energetski porobiti Srbiju. A energetika je poslednja odbrana od kolonizacije. Sekundarna namera se takođe tiče prirodnih resursa – izvorišta vode i banje. Koliko je poznato, recimo, da su jednu od najčuvenijih evropskih banja, Karlove Vari, odavno kupili kontroverzni ruski biznismeni?!

Na energetskom planu Rusi su nas već namagarčili pričom o „Južnom toku“ i tako jeftino kupili NIS, i od tada besomučno eksploatišu naftu iz Banatskog Dvora ne plaćajući rudnu rentu. Sad, umesto „tužnog joka“, pred nosom nam je nova šargarepa – „Turski tok“, što će tek da nas košta. Uostalom, Rusi ovde odavno drže kontrolu nad energetikom, sad to samo treba i formalizovati. Čik neka vođa, recimo, smeni čuvenog „stručnjaka“ Bajatovića! Eto mu za vratom Alekseja Milera, Putinovog druga iz KGB-a i čoveka od visokog poverenja. Kralj bi leteo momentalno, mimo redovnih ili vanrednih izbora.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
natasha kozo Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
natasha kozo
Guest
natasha kozo

Članak predstavlja stavove o Ruskom uticaju na Srbiju na nezreo I zavidan način.Rusija se nikad nije kolonizatorski postavljala prema nama, ada štiti svoje interese mora svaka zemlja.Pa ko je kriv nama što ne umemo da ih štitimo.Ako već spominjete NIS onda treba reći sve a ne tako jednostrano.Da NIS nije privatizovan medjudržavnim sporazumom kakva bi bila energetska situacija Srbije? Mlađan Dinkić bi doveo tzv.Komiko Oil I Srbija bi svoje potrebe namirivala uvozom iz Nigerije!? Ovakva budalaština bi sigurno dovela do inflacije.A da ne govorimo o tome koliko su neosnovane tvrdnje da je NIS kupljen ispod cene,pa Rusi su zatekli katastrofalno stanje tamo i dugovi su bili ogromni.Iskreno ne volim Ruse,ali treba biti realan.

3
1

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas