Kolumna

Kad ostaneš bez žutog i plavog

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – U mom kraju ima jedan bircuz gde pijanci uzimaju lokalnu anesteziju, gde se mogu sresti preostali poznanici i gde stara prijateljstva nisu ojedena ni političkim razlikama. Otuda, subotom, tu se viđam s dvojicom koje znam još iz detinjstva, uz „borbeni“ komplet (kafa, ratluk, kisela), katkad i uz „jurišni“ (sve ono + rakidže) i uz mnogo zabavne političke rasprave. Jer jedan je okoreli „žuti“, drugi napredni radikal. Ali od prošle subote, bogme, tog druženja verovatno biti neće.

„Jesi li potpisao ugovor s narodom?“, pitaju obojica. Objašnjavam zašto nisam i neću: kad mi uz taj ugovor bude predočen nacrt zakona o lustraciji, zakon o smenjivosti vlasti i zakon o novom izbornom sistemu u kom stranke neće biti iznad države i ustava, pa sve overeno kod notara – tad ću da razmislim.

Kaže mi moj „žuti“ prijatelj da sam cepidlaka i idealista, a „plavi“ se smejulji i dobacuje da to neću doživeti. „Žuti“ zadovoljno elaborira predstojeće objedinjavanje svojih, „plavi“ tipuje koliko će im trebati vremena da se ponovo raspadnu. A jesu li se prethodno ti bivši istopratijci oslobodili svojih slabosti koje su i dovele do cepanja, pitam? Obojica se slažu da – nisu. Na istom putu na kom su Slobodan Samardžić, Radoš Ljušić, Velja Ilić… i bulumenta sličnih, za mene nema mesta, jer cilj nije samo smeniti ovog opsenara. Tu se štrecne „plavi“ da brani vođu i ekipu. Jeste, kaže, okružen dunsterima i sumnjivim likovima, ali nije kriv što su se takvi okupili.

Gladni ste bre svega, od sendvičara na dnu do onih u vrhu koji se jagme za nekretnine, restorane, hladnjače, diplome… I pomenem mu slučaj iz Niša (tekst u ovom broju), gde su uposleni u gradskoj upravi pomažnjavali novogodišnje paketiće koje su donatori ostavili za siromašnu decu. „Žuti“ su krali sa stilom, a vi sirovo i bahato! Kupujete li vi išta sem diploma, upitah bezobrazno. Pa šta, odgovori mirno „plavi“, ako misliš na Tomu… Pa nije ukrao…! I nemoj više da me nazivaš naprednim radikalom, odbrusi ljutito. Bila mi je to lopta za volej: Što, da ne uvredim radikale?!

Onda smo se razišli na neodređeno vreme. Oni su otišli zajedno, a „jurišni“ kompleti su ostali nepopijeni.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač