Politika beogradski glas
Kolumna

Granice i druge sumnjive stvari

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Kome je danas do pokojnog francuskog predsednika Miterana? I nekih zanimljivih delova njegove biografije: politički početak obeležilo mu je pripadanje katoličkoj nacionalističkoj desnici, da bi na vlast došao kao šef Socijalističke partije.

Miteran je, kasnije, učešće u nekim konzervativnim desničarskim pokretima pripisao miljeu svoje mladosti. Pratio je radikalni ekonomski program, pa ga ukidao, izazvavši veliko siromaštvo, da bi iza njegove vladavine ostao najdublji jaz između bogatih i siromašnih u istoriji Francuske. Svašta je radio da bi opstao na vlasti. Pravio je kohabitacije sa komunistima, radikalnom levicom, desnicom; smenjivao premijere, ušao u istoriju s prvom ženom koja je postala premijer Francuske, Edit Kreson…

Započeo je više velikih arhitektonskih projekata, koji su postali poznati kao „Veliki projekti Fransoa Miterana“, među kojima su Piramida u „Luvru“, Tunel ispod Lamanša, Kapija Defansa, Opera „Bastilja“… Ali jedan detalj iz njegove biografije se, slučajno ili ne, retko pominje. U pripremi osvajanja drugog mandata iz specijalne „afričke ćelije“ u predsedničkoj Jelisejskoj palati (zadužena za savetovanje šefa države prilikom povlačenja strateških poteza) stigao je odličan  predlog – naseliti iz francuskih kolonija kritičan broj ljudi koji će na predsedničkim izborima biti zahvalni birači. I bi Miteranov drugi mandat.

Svaka veza sa našim prilikama je slučajna, a i ne mora biti…
U ove četiri novinarske decenije naučio sam da se, često, u vesticama „ćoškarama“ može pročitati više no iz „peškir“ tekstova. U desetak redova pod naslovom „Zaustavljeni migranti“ saznajem da je na prelazima Batrovci i Kelebija otkriveno 11 ilegalnih migranata u turskom kamionu. I, na radost Hrvatske i Mađarske – vraćeni su u Srbiju. U sigurnu evropsku migrantsku kuću.

U prošlom uvodniku nagovestio sam nevolje sa prisustvom kosovskih karatista na EP u Novom Sadu. Prvo je kosovska sportska delegacija zaustavljena na GRANICI SA SRBIJOM zbog DRŽAVNIH obeležja NEPRIZNATE države, da bi se zabrana ulaska ponovila i bez tih obeležja. O, kakva odlučna vlast koja vodi računa o svojim GRANICAMA – osim kad je u pitanju prelazak granice zdravog razuma. Ali to je normalno i prihvatljivo jer se obija samo o glavu građana ove nesrećne zemlje. A sve u duhu one Tacitove: „Kad god vlast raste, prava (naroda) se smanjuju“.

A Miteran? Kao i Luj IV – déjà vu…

 

Poštovani čitaoci, novi broj Beogradskog glasa je na kioscima!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas