Kolumna

Gradonačelnik na mala vrata

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Kad su me u jesen 91. Desimir Tošić i Slava Đukić “priveli” iz “Borbe” da uređujem “Demokratiju”, u trenutku kad Demokratska stranka još nije počela da se deli kao ameba, u okruženju do tada prilično ofucanog stranačkog biltena zatekao sam kao deo neupotrebljivog inventara i mlađanog Gorana Vesića, novinara u pokušaju. Na pitanje Zoranu Đinđiću: šta da radim sa ovim polupismenim momkom, Zoran je kratko odgovorio: “Neka ga, vredan je i odan, može da ti dotura vesti iz stranke…”

Dečko koji ne obećava je u tom trenutku bio bez znanja i imanja, zainteresovan da bude novinar, suzdržano ambiciozan da se domogne televizije. Na fin način sam mu stavio do znaja da su za tv novinarstvo vrlo bitni i stas i glas, pa je ostao u listu gde je jedino i mogao da, pod Đinđićevom zaštitom, glumi novinara.

Sve potom je deo otrcanog srbijanskog političkog šablona u kom je srž uspeha – zanimanje političar. Od tada, Vesić je rastao kao paradigma osobe “iz senke”, kao večiti “drugi čovek”, poput sličnog lika iz romana “Čokoladni rat”, Roberta Kormijea.

Danas, kad je i zamenik gradonačelnika Beograda, vidi se sva opasnost njegovog preteranog eksponiranja, jer to što je postao gradonačelnik na mala vrata otkriva razmere nesnalaženja ovog Čarapana, njegovu političku infantilnosti i površnost. Uz jednu nepoznanicu – gde prestaje ponašanje diktirano od novog poslodavca, a gde počinju prilike za ostavljanje ličnog pečata. Međutim, njegovim osnovnim osobinama: upornosti, ambicioznosti i udvorištvu, ne nedostaje zamaha.

Da mu je teško da se pokaže pametan u društvu, za samo desetak dana je pokazao tri puta: tražeći fantome koji tobož uništavaju kilavo postavljenu iluminaciju po Beogradu, objavivši rat karikaturistima zbog Petričićeve odlične karikature u NIN-u, i zbog ideje da novčanu donaciju Grada prvorođenoj bebi u novoj godini (300.000 dinara) podeli na dva novorođenčeta koja su rođena istog minuta. U čemu ga je osujetio požar na društvenim mrežama.

Sa nestrpljenjem i znatiželjom iščekujem ko će ovom neuspešnom fudbalskom savetniku (“Crvena zvezda”) podleći u novom političkom driblingu.

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Avatar

Nikola Stankovic

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas