Kolumna

Godina koju skakavci nisu pojeli

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Da budem iskren, kad sam se pre godinu dana sa Sašom Radulovićem dogovorio da podrži izlaženje „Beogradskog glasa“, nisam verovao da ću pisati uvodnik i na godišnjicu izlaženja. Da budem još iskreniji, moja lagana skepsa kako ću se batrgati da novine odbranim od pritiska da budu biltenske bila je neopravdana. U ove moje četiri decenije u novinarstvu Saša se, među retkima, držao početnog dogovora: možemo, ali hoću odrešene uredničke ruke. Javio se samo dva puta – jednom da mi kaže da ima autorski tekst i drugi put da predloži intervju! U ovim pasjim vremenima to mora da se naglasi i ceni.

No, u novinarskim krugovima svesno je nametnuta mantra da je „Beogradski glas“ bilten DJB-a. Interno, zvale su me kolege da mi potvrde da imamo odlične teme i autorske tekstove, da su naši novinari vrhunski pisci i pravi čuvari profesije. Poneko bi maznuo neku temu koju smo otvorili, poneki opozicioni političar bi koristio podatke iz naših tekstova, a bilo je i slučajeva da su u javnoj komunikaciji preuzimane naše teze, stavovi i komentari…

Ali ne lezi vraže, gurnuti u anonimnost, doživeli smo da ni u jednom od tih slučajeva nismo i citirani. Niko od nas nijednom nije pozvan u ovo malo opozicionih medija da gostuje, da dâ neku izjavu ili komentar. Ne patim, ne ljutim se, samo konstatujem. Sećam se da je na pres konferenciji povodom izlaska prvog broja samo novinarka N1 upitala zašto u tom broju nemamo nikoga iz vlasti a najavili smo otvorenost za sve, da sam joj odgovorio: „Ponudili smo intervju gradonačelniku Siniši Malom smatrajući da je u redu da govori u prvom broju jedinog beogradskog nedeljnika, ali on je to odbio.“ Novinarki nije bilo prijatno, a onda se desilo da nas ta televizija za godinu dana nijednom ne pomene. Za godinu dana mog prethodnog profesionalnog angažmana u prorežimskom „Ekspresu“ čak tri puta sam gostovao na N1! No, dobro, vremena su pogana, ali Jugoslava i dalje smatram prijateljem.

Ne bih da govorim o drugim problemima i sistemskim osujećenjima tako „normalnim“ za sve koji ovde i sad drukčije misle, tek, nametnuli smo se kao mejnstrim medij u krugovima gde se i te kako vodi evidencija o drukčijim mišljenjima. Drugi važan doseg je uporno očuvanje profesionalnog i pristojnog novinarskog pristupa ovom poslu, treće, bili smo otvoreni prema svim opozicionim političkim opcijama i, ono najvažnije, pokazali smo kako se bez bojazni može govoriti o svemu što većina kolega i medija danas iz straha svesno izbegava. Nek ostane zabeleženo jer – nisu loša vremena nego ljudi.

 

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas