Politika
Kolumna

Boško Obradović: Pogled sa Svete Gore

Beogradski glas – Zajedno sa potpredsednikom Srpskog pokreta „Dveri“ dr Nemanjom Zarićem i narodnim poslanikom „Dveri“ Zoranom Radojičićem, bio sam u višednevnoj poseti Svetoj Gori, jednom od najvažnijih pravoslavnih duhovnih centara sveta.

Kao predstavnici Srbije i „Dveri“ bili smo deo međunarodne delegacije „Prijatelji pravoslavlja“, koja je posetila neke od najvažnijih svetogorskih svetinja, ukupno 12 velikih manastira i skitova: manastire Vatoped, Sv. Pantelejmon, Iviron, Kutlumuš, Stavronikita, Pantokrator i Hilandar, skitove Stari Rusik, Burazeri, Sv. Ilije i Sv. Andreja, kao i Kareju, administrativno sedište Svete Gore. Za srpski deo delegacije posebno važna je bila poseta ruskom skitu Stari Rusik u kome je zamonašen Sv. Sava, skitu Burazeri u Kareji koji pripada manastiru Hilandaru i samoj velikoj srpskoj carskoj lavri – manastiru Hilandaru.

Međunarodnu delegaciju pod imenom „Prijatelji pravoslavlja“ činili su predstavnici političkog, nevladinog, crkvenog i poslovnog života iz osam država: Rusije, Grčke, Francuske, Španije, SAD, Moldavije, Srbije i Crne Gore. Cilj ovog međunarodnog udruženja u nastajanju jeste da brojnim uticajnim ljudima sveta približe duhovne vrednosti Svete Gore i pravoslavlja.

Prilikom posete čuvenom grčkom manastiru Vatoped, u kome je u svoje vreme boravio i Sveti Sava i koji je ustupio hilandarsku zemlju Srbima, delegacija „Dveri“ susrela se sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, koji je takođe činio deo ove naše delegacije.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas