Politika, Beogradski glas
Kolumna

Još jedan brz i kus zakon

Piše: Branka Stamenković (autorka je narodna poslanica i zamenica predsednika „Dosta je bilo“)

Beogradski glas – Na dnevnom redu pete sednice prolećnog zasedanja Narodne skupštine nalazi se i zakon o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Ideju da se našim vojnicima i policajcima koji nemaju „tetku u Kanadi“ pomogne u trajnom rešavanju stambenog pitanja svakako treba pozdraviti. Ideja je, međutim, jedino što se u vezi sa ovim zakonom pozdraviti može. Način na koji je Vlada Srbije zamislila da, kroz ovaj svojevrstan lex specialis, tu ideju sprovede u delo zaslužuje samo i isključivo – negativne kritike.

Ovaj zakon nema jasno definisane kriterijume i procedure za dodelu prava kupovine stanova po ceni od 500 evra po kvadratu. Ako na to dodamo činjenicu da nacrt ovog zakona nije prošao javnu raspravu, da u skupštinsku proceduru ulazi po hitnom postupku, kao i da predviđa suspenziju odredaba važećeg Zakona o javnim nabavkama i Zakona o planiranju i izgradnji, jasno je da će jedini mogući rezultat njegove primene biti potpuni haos. A haos je raj za korupciju i zloupotrebe.

Već sama definicija lica koje nema trajno rešenu stambenu potrebu poziva na uzbunu. Da li s predumišljajem ili iz nehata usled brzine, predlagač zakona propisuje da, ukoliko pripadnik snaga bezbednosti poseduje stan, ali njegova supruga ga na poseduje – ona ima pravo da konkuriše za kupovinu jeftinog stana od 500 evra po kvadratnom metru. Istovremeno, pripadnik snaga bezbednosti jeste bilo koje lice zaposleno na bilo kojem radnom mestu u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde – Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Vojsci Srbije i BIA, kao i sva lica koja su penzionisana iz ovih državnih organa, a koja ne poseduju stan ili poseduju stan „nezadovoljavajuće strukture i površine“. Reč je, dakle, o desetinama, a možda i stotinama hiljada potencijalnih kandidata za ove stanove. Ovako široka definicija kriterijuma lica koja će imati pravo na kupovinu ovih jeftinih stanova preti da ugrozi osnovni cilj ovog zakona – da jeftini stanovi dođu do vojnika i policajaca kojima su najpotrebniji.

Procedura prijavljivanja na konkurs za dodelu prava na kupovinu ovih stanova je nedorečena i, po starom dobrom običaju ove vlasti, seli se u nevidljivi i od očiju javnosti sakriveni podzakonski akt koji će doneti ministar. Pri tome se uopšte ne definiše – koji ministar. Ministar vojni? Ministar policije? Ministar građevine? Ministar za rodnu ravnopravnost?

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju Beogradskog glasa!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas