Politika beogradski glas
Kolumna

Stvarno i moguće

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Od danas pa u naredna četiri dana sa velikim interesovanjem ćemo pratiti da li će se desiti jedan po Srbiju istorijski događaj. Ne, to neće biti rekapitulacija „veličanstvenog dočeka Srbiji“, kako je proročki ustvrdio naš Luj XIV uoči odlaska u Tursku; neće to biti ni ekskluzivno čučanje uz Putinove skute na vojnoj paradi u Moskvi; ni raskol naše tužno sklepane vlade zbog gej slikovnica; ni izbor starlete iz Gubin Dola za gradonačelnicu prestonice, uprkos mišljenju Luja da je „sposobna žena“ (sa čim se, nažalost, slažem – jer je umeće preći takav put!); neće to biti ni izbor Lujevog ordonansa za telesno obezbeđenje na mesto direktora GSP-a u Beogradu, a ni moguć izbor jednog „kompletnog idiota“ na mesto čuvara državne kase… Već – prvi put u istoriji – kosovska himna i zastava usred Srbije, bude li neko od 13 kosovskih karatista osvojio zlatnu medalju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

Politički cirkus i manipulacija koja se nedavno desila sa mladim rukometašicama Srbije, a povodom državne zabrane odigravanja utakmice s kosovskim devojčicama, sigurno se neće i ne sme ponoviti. Luj će biti opravdano odsutan par hiljada kilometara, a čauši, poput ministra za sport, zauzeti čekanjem ili peglanjem afera, svakako – ostavljeni bez jasnih uputstava.

Nedavno je doneta odluka da se Španiji oduzme pravo na organizaciju Evropskog prvenstva u dizanju tegova jer – nije priznala Kosovo. Kao i u slučaju karatea, Kosovo je član Evropske federacije u dizanju tegova (EWF), a od 2014. je prihvaćeno od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Dakle, evo nama još jednog priznanja onoga što nikako nećemo priznati. I to bi bilo u redu da nam Luj uporno ne soli pamet šta je, ovde i kad, stvarno a šta moguće. Uredno i uvek spreman da predimenzionira samo ono što može biti lukrativno za njegovu paranoičnu politiku nedoslednosti. Otuda je i dopušteno Šešeljevo đurđevdansko iživljavanje po Sremu, ne bi li se sluđenoj raji, ali i međunarodno osetljivim arhitektama, poslale (bar) dve različite i namenske poruke. I umesto da se izoluje cirkuzant iz Batajnice – izolovano je nekoliko stotina hiljada građana koji su na veliku srpsku slavu pošli jedni drugima u goste. Šta je tu stvarno a šta moguće, uz još malo đurđevdanske hajdučije?

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas