Politika beogradski glas
Kolumna

Kad vođa podvija rep?

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Negde u proleće 1997. nisam propustio priliku da jedan emotivni telefonski razgovor između moje majke i Momčila Đujića, o davnim ličkim uspomenama, završim znatiželjnim pitanjem čuvenom i jedinom četničkom vojvodi, naravno – o Šešeljevom „vojvodstvu“. Iz pristojnosti ne mogu da citiram ono što je očigledno uzrujani pop Đujić izgovorio, obeleživši ga kao „udbaško maslo“ i čoveka koji je naše u Americi lepo „ošišao“ – jer „taj voli pare više od ičega“! I ono ključno: Đujić Šešelja nije častio titulom vojvode, a, po nekim četničkim pravilima, jedini je na to imao pravo. Dakle, molim kolege da ovu titulu ne kače uz Šešeljevo ime čak ni pejorativno.

Ipak, u ovoj zemlji primitivizma i dalje će biti onih koje Šešelj impresionira. Nažalost, među njima je i aktuelni predsednik, Šešeljev najuspešniji politički izdanak, kome se i dalje pred bivšim šefom tresu gaće i podvija rep. „Strogo i snažno sam osudio ono što je uradio u Skupštini“, izjavio je Vučić.

A zapravo je (18. aprila) na Prvom programu RTS-a, osudivši usput incident, odgovorio na neizrečeno pitanje: „Vi znate da mi nikada nećemo dozvoliti da neko sa strane ugrozi bilo kog od naših gostiju. Ali kako da reagujete kada su u pitanju narodni poslanici?“ Potom je, već viđenim metodom, pustio „sipino mastilo“ i naglasio da kao predstavnik Srbije nije napuštao Zagreb kada su tamo palili srpske zastave. Nije propustio da spomene ni Stepinca. Ležerno, nadugo i naširoko je nabrajao šta je sve učinjeno za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji, da bi na kraju rekao: „I onda vam se dogodi ovo što vam naruši ugled i imidž. I šta da radite? Šta da radite?“

Kakva nemoć! Kao svojevremeno na temu fudbalskih huligana. Kao da ne može, ne želi ili ne sme da izađe iz radikalske i navijačke uniforme. Nije Vučić imao petlju da u osudi Šešelja otvoreno kaže da je taj skandal „tupav“, kao što je hrabro nazvao Nišlije i niški protest zbog otimanja aerodroma. Što ne izađe pred te ljude kao što je najavio?! Valjda je i njima predsednik. Ta selektivna hrabrost nije ništa novo. Seća li se iko ijednog direktnog ili indirektnog okršaja učitelja i đaka, „vojvode“ i čauša?! A da ne zaboravimo ni opasku vojvode Đujića o Šešelju kao opasnom srebroljupcu…

Insinuira predsednik četvrtine građana da su protesti u Nišu naručeni sa strane. A nije nečasno ako se nešto naručuje iznutra? Kao tobožnja epidemija nuđenja lokalnih aerodromčića. Ili, uostalom, kao ovaj po Srbiju sramni događaj sa već dosadnim Šešeljem. Da te briselske face vide sa čime mogu da se suoče u Srbiji i da je i ovakav Vučić za njih lutrijska premija.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas