Politika beogradski glas
Kolumna

Ko se plaši Nišlija?

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Negde sam pročitao, mada to psihologija i dokazuje, da strah traje duže od ljubavi. Ne bih širio priču ka Tanatosu i Erosu da ne upadnem u zamku „nove populacione politike“, ali ću konstatovati da industrija straha koju organizovano sprovode navrhvođa i falange njegovih naprednih radikala počinje da kuburi sa repromaterijalom. Naime, Nišlije su, hrabro, odlučno i, što je najbitnije – masovno, izašle na ulice da spreče otimačinu svog aerodroma.

Jasno je šta je povod, a šta su duboki razlozi. Ovo je (posle podrške Haradinaju prošlog septembra) prva ozbiljnija loša procena vlasti i već se, u niškom slučaju, počeo vraćati bumerang uterivanja straha. Da, Vučić i njegovi su se zaista uplašili! To mi potvrđuju i izvori iz naprednjačkih redova. Odmah je cela ujdurma zaustavljena, a poverenik SNS-a za Niš je panično najavio da će lično Vučić doći da Nišlijama objasni razloge otimačine aerodroma. Dakle, dok on ne polije svojim autoritetom, oni su nesposobni da reše problem. A i kako bi kad niški gradonačelnik, izvesni Bulatović, izađe na lokalnu televiziju i kaže kako su za potpisivanje štetnog ugovora, pre DEVET godina, krivi DS, DJB i oni Jankovićevi. Politička strast bila je jača od pameti, pa je veseli gradonačelnik malo prevideo da ni DJB ni „oni Jankovićevi“ pre devet godina nisu ni postojali. Otupeloj i anesteziranoj svetini svašta možeš da podvališ.

Ali tek do nekog trenutka, kad preterivanje postane praksa, kad laži više ne mogu da se apsorbuju i kad strah postane jedino sredstvo vladavine. Kaže mi kolega iz Niša da je među besnim Nišlijama video i neke za koje pouzdano zna da su simpatizeri naprednjaka. Dakle, ljubav i privrženost počeli su da se tope pred svakodnevnom bahatošću, potcenjivanjem i omalovažavanjem ljudi. Pri čemu, očekivana vajda – izostaje. Zar i Niš nije deo Srbije, upitaće neko zaprepašćeno slušajući kako Srbija poklanja Republici Srpskoj pet miliona evra? Zar deo tih para nije mogao da se investira u niški aerodrom koji inače posluje solidno? Oklen višak para da se poklone prekodrinskim Srbima čiji je životni standard iznad ovog u Srbiji?!

Jeste, strah traje duže od ljubavi, ali ako je verovati psihološkoj nauci, strah u jednom trenutku evoluira u mržnju i bes – kao čovekova prirodna odbrana od straha i preduge neizvesnosti.

 

Novi broj Beogradskog glasa je na kioscima!

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas