Politika beogradski glas
Kolumna

Kako prepoznati mišolovku

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – „Besplatnog sira ima samo u mišolovci“, mudro je upotrebio staru mudrost vođa usred Krnjače i tako zadao smrtonosni predizborni udarac svima iz opozicije koji su pokušali da pažnju birača skrenu na nepotrebno preskup život. I to onom delu biračkog tela nesposobnom da „pogledom kroz prozor“ sagleda kako se zapravo živi bolje nego ikad.

Zato su onima koji pomno prate i slede vođin pogled i poruke stigli iz predsedničkog magacina besplatni poklon-paketi ne bi li siti i čisti izašli na birališta i postupili po pravilima neposredno razbuđenog zadovoljstva.

Nezdrave namirnice u paketima za poslušnu decu

A srpski Deda Mraz je znao da je pravi trenutak darivanja – februar i mart. Leteli su Srbijom poslednjih dana paketi za poslušnu i dobru decu, a u njima svega sem onog besplatnog sira. Pa da zavirimo u jedan od tih paketa: 2 kg brašna, 2 l ulja, 1 kg pirinča, 1 kg kafe, 10 paklica cigareta i 3 kg „rubela“.

Na prvi pogled – sve ono što jednom domaćinstvu treba. Pod pretpostavkom da su konzumenti zdravi, jer, sem pirinča, sve vrlo nezdrave namirnice zaključno sa cigaretama. Ali zato zgodne da napune stomake i dobro zasite. Podrazumeva se, valjda, da srećni dobitnici paketa imaju šporete i veš-mašine i dovoljno novca da plate struju i vodu.

Obavezno glasati za darodovaca

Nije ovo bilo ma kakvo darivanje, svaki punoletni član porodice imao je mogućnost da se dokopa ovog dragocenog paketa, uz samo dva uslova: da dođe s ličnom kartom i što pre jer, kako su naglasili darodavci – „broj paketa je ograničen“. Treći uslov, normalno, nije obznanjen – obavezno glasati za darodavca! Zašto lična karta?

Pa, jednostavno je, ali i pomalo obavezujuće – darodavac zapiše broj lične karte, primalac paketa se potpiše i sve što je neophodno kao predigra do biračke kutije – tu je. Hajd sad ne glasaj kako se od tebe očekuje!

Korumpiranje kao socijalna pomoć

E sad, ima alave i nerazumne svetine koju ne možeš da korumpiraš tek tako, besplatnim paketom. Tad se u igru ubacuje – keš! Ali ne bahato i dripački, primitivno i očigledno. Keširanje se podvede pod socijalnu pomoć, organizuje u centru za socijalni rad i sve deluje normalno, legalno i prirodno.

A 15.000 dinara po domaćinstvu, uprkos ovolikom proklamovanom blagostanju, nije za potcenjivanje. Uz olakšavajuću okolnost – niko ne proverava da li je neko socijalni slučaj, kolike su mu kućna kesa i kasa. Jedini kriterijum je da se zahvališ olovkom na dan izbora.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kizza Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
kizza
Guest
kizza

Da li u tekstu piše na koji način oni proveravaju da je „korisnik“ pomoći stvarno glasao za SNS? Da li uz prezentovanje lične karte kod preuzimanja robe i novca dobijaju i svaki svoju šifru – kombinaciju slova i brojeva koju onda treba da upišu u uglu glasačkog listića?
00

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas