Forum

Krivična prijava protiv Kanala 9 zbog postavljenih pitanja

Izvor: Insajder

Krivična prijava koju je JKP „Čistoća“ iz Novog Sada podnelo protiv TV Kanala 9 i Udruženja „Prosperitet“ i njihovih odgovornih lica ukazuje još jednom na potpuno nerazumevanje Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. Naime, svaki građanin – medij, organizacija, pojedinac, NVO – ima pravo na informacije i nema obavezu da objašnjava zašto ih traži. S druge strane, oni koji su obavezni da daju informacije zato što raspolažu sredstvima građana koji ih i plaćaju za to ne smeju se oglušivati na svoju obavezu jer su za to zaprećene kazne.

Upravo suštinsko nerazumevanje ovoga dovelo je do najnovijih tužbi u kojima je javno preduzeće tužilo medij i Udruženje potrošača zato što su prethodno kažnjeni zbog nedostavljanja informacija, piše Kanal 9.

U krivičnoj prijavi se Kanalu 9, Udruženju za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ i odgovornim licima stavlja na teret da su učinili krivično delo prevare u obavljanju privredne delatnosti i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, TV Kanal 9 i Udruženje „Prosperitet“ zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji u kojoj je TV Kanal 9 trebalo da pribavi i emituje u okviru svog programa podatke dobijene od JKP „Čistoća“, a Udruženje „Prosperitet“ trebalo je Kanalu 9 da plati za svaku emitovanu emisiju 6.000 dinara, prenosi Kanal 9.

Da bi realizovao ugovorene emisije, Kanal 9 je od 2. februara 2015. do 29. aprila 2016. upućivao JKP „Čistoći“ zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.

Kako se u krivičnoj prijavi navodi, pošto JKP „Čistoća“ nije postupila po podnetim zahtevima,  odnosno TV Kanalu 9 nije dostavila nijednu traženu informaciju, Kanal 9 je pokrenuo protiv JKP „Čistoća“ postupak za naknadu štete, a sud je prvostepenom presudom obavezao „Čistoću“ da TV Kanalu 9 isplati štetu u iznosu od 1.632.000 dinara i 318.000 dinara na ime troškova postupka.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas