Ekonomija

„Želimo da se proširimo na Albaniju, Telekom Srbija je i dalje na prodaju“

Beogradski glas (Beta) – Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je za Radio slobodna Evropa da ponuda Telekoma Srbija za kupovinu Telekoma Albanije ne znači da je država odustala od ideje o prodaji te kompanije, već da se na taj način povećava njena vrednost.

Prethodno je srpski Telekom, koji je 58,11 odsto u vlasništvu Srbije, potvrdio da je zainteresovan da kupi drugog po snazi albanskog teleoperatera čiji je trenutni vlasnik nemački „Dojče telekom“, kompanija koja posluje širom sveta, a koja, prema podacima sa njihovog sajta, u regionu ima vlasništvo i u kompanijama u Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori.

„Ako sutra i odlučite da prodate Telekom, njegova vrednost će biti daleko veća ako posluje u više država u regionu, ako ima značajano tržišno učešće u njima, ako ima više servisa koje pruža… Prema tome, apsolutno nema osnova da se izvodi takav zaključak da se odustalo od nekog oblika transformacije, što ne znači ni da postoji odluka da se ide ka tome. Ali, ovo je jedan potez kojim će, ako država ostane vlasnik, imati kompaniju sa značajnom tržišnom vrednošću, a ukoliko se ta kompanija prodaje, cena će biti veća i tražiće se više nego što je to bio slučaj bez ove akvizicije“, rekao je Ljajić.

O nameri da kupe Telekom Albanije, u srpskoj kompaniji nisu pružili mnogo detalja, ali su naveli da im je „cilj da se pozicioniraju kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija“.

„Dali smo ponudu i u toku je razmatranje“, saopšteno je iz Telekoma Srbije.

Nameru o ulasku i na tržište Albanije, ministar Rasim Ljajić ocenjuje kao „sasvim logičan i opravdan potez“.

„Na globalnom nivou, tržište telekomunikacija jeste u krizi i samo veliki igrači, bilo regionalni ili još veći, mogu da izdrže konkurenciju i da opstanu na tom tržištu. Prema tome, ovo je jedan potez koji je usmeren ka širenju poslovanja u zemlje regiona, eventualno povećanja broja korisnika i servisa i usluga koje će im pružati i, u konačnom, ovo ima za cilj da poveća vrednost kompanije. Prema tome, jedan sasvim, sasvim logičan potez“, rekao je Ljajić.

Radio Slobodna Evropa podseća da je Srbija u poslednjih sedam godina dva puta bezuspešno pokušavala da proda Telekom. Prvi put za vreme vlade premijera Mirka Cvetkovića i Demokratske stranke – 2011. godine, a drugi put za vreme vlade koju vodi Srpska napredna stranka aktuelnog predsednika, tada premijera Aleksandra Vučića – 2015. godine.

Oba puta tenderi su propadali, jer država nije bila zadovoljna ponudjenom cenom.

U decembru 2011. godine, na vanrednoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao da je ponudjena cena za tu kompaniju bila „nešto niža od očekivane i da je u skladu sa tim doneta odluka da se Telekom ne prodaje“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas