Ekonomija

Uzbunjivač: Računi i predizborne računice

Beogradski glas – Ponovo je pokrenuta kampanja „Uzmi račun i pobedi“, koja bi, navodno, trebalo da utiče na smanjenje sive ekonomije, na podizanje svesti građana o značaju plaćanja poreza itd… Da nije tužno, bilo bi smešno koliko najodgovorniji u ovoj zemlji poput šibicara zarađuju na naivnoj veri osiromašenih građana da će možda imati sreću i dobiti stan, automobil ili belu tehniku, jer sopstvenim radom za života to ne mogu ostvariti.

Sve liči na klasičnu prevaru zasnovanu na staroj dobroj piramidalnoj monetarnoj šemi koja će navodno da donese građanima ukupnu nagradu od 270 miliona dinara. Naivni građani verujući u malo pravde i mnogo sreće skupljaju i šalju te bezvredne papiriće, nadajući se da će baš oni biti izvučeni. U atmosferi prepunoj iluzija ljude izgleda drži ta lažna nada da će se baš njima posrećiti…

Ne, nije problem u građanima, već u profesionalnim političkim kockarima koji zarađuju na glasovima ljudi, jer izgleda da je i cilj ove kampanje da se za predstojeće izbore osigura što veći broj glasača. Ti prevaranti grade svoju piramidu upravo na zabludi običnih ljudi da će im neko za bezvredne papiriće dati nagradu. Neko će reći – pa već je početkom 2017. najavljeno da će akcija „Uzmi račun i pobedi“ biti nastavljena i ove godine. Jeste, ali „profesionalci“ ne bi bili to što jesu da detaljno ne planiraju unapred – i ko će im biti „ovca“ i kako će je „ošišati“. Može se pretpostaviti da će igra sa računima biti organizovana i uoči najavljenog referenduma o Kosovu.

Ovaj narod je barem sa političkim secikesama do sada imao bogato iskustvo. Setimo se samo onih „bivših“ koji najaviše po 1.000 evra svakom građaninu Srbije, da bi se potom vrednost akcije koju građani mogu da unovče svela na par hiljada dinara.

A što se tiče igre „Uzmi račun i pobedi“, ona bi i imala nekog smisla i koristi kad bi građani imali iole pristojnije prihode, ovako, sve deluje kao klasično pranje mozgova.

Piše: Mirjana Šćekić

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas