Ekonomija

Sve manje domaćih banaka, u državnom vlasništvu ostaće samo Poštanska štedionica

Beogradski glas (Beta) – Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

Sada je medju 28 banaka sedam domaćih, od kojih je pet u državnom većinskom ili manjinskom vlasništvu, a dve su u privatnom vlasništvu.

Na listi deset najvećih banaka mereno bilansnom aktivom tri su domaće – Komercijalna, AIK i Poštanska štedionica. Medjutim, Komercijalna banka, gde je država najveći pojedinačni akcionar sa udelom od 41,7 odsto, u postupku je privatizacije i dogodine će verovatno biti u grupi banaka u vlasništvu stranih lica.

Ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da će do kraja godine biti prodata JUMBES banka u kojoj država ima manjinski vlasnički udeo od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, gde država poseduje 76,7 odsto akcija, a državno preduzeće Jugoimport SDPR preostalih 23,3 odsto.

Plan Vlade Srbije je da Poštanska štedionica ostane u državnom vlasništvu. U toj banci država ima vlasništvo do 74,6 odsto, a vlasnik ostalih akcija je javno preduzeće Pošta Srbije.

Poštanska štedionica je poslednjih godina „rasla“ preuzimanjem klijenata i depozita propalih državnih banaka – Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, Privredne banke Beograd, a od aprila ove godine preuzela je i poslovanje Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica.

Vlasnika će, kako pišu mediji, promeniti i Sosijete ženeral banka za koju se prema nezvaničnim informacijama interesuju madjarska OTP banka i italijanska Unikredit banka, koje imaju značajan udeo na bankarskom tržištu Srbije.

Takodje, po pisanju medija, i Adiko banka se sprema za dokapitalizaciju ili prodaju.

Ono što je izvesno je da AIK banka, najveća domaća banka u privatnom vlasništvu, ne planira promenu vlasničke strukture već dalje širenje poslovanja u Srbiji, ali i na drugim tržištima.

AIK banka je prošlu godinu završila kao najprofitabilnija banka u Srbiji, sa dobiti od 12 milijardi dinara, trostruko većom nego 2016. godine, na šta je uticalo preuzimanja Alfa banke ali i racionalizacija poslovanja i inovacije usluga.

Ta banka, sa tradicijom od 40 godina u javnosti je prepoznata kao „domaća i jaka“, što klijentima uliva sigurnost.

U vreme globalizacije i privatizacije brend „domaće“ ima cenu samo ako iza toga stoji kvalitet i pouzdanost, a AIK banka je lider na bankarskom tržištu Srbije po adekvatnosti kapitala, što je pokazatelj sposobnosti banke da se zaštiti od eventualnih rizika.

AIK banka je jedina banka u Srbiji koja je stigla do tržišta Evropske unije, kupovinom udela od 32,5 odsto u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Cilj banke je ne samo da se pozicionira medju tri vodeće banke u Srbiji po svim finansijskim pokazateljima i kvalitetu poslovanja, već i da van zemlje jača svoj poslovni uticaj i tako doprinosi jačanju konkurentnosti čitavog regiona.

Druga domaća banka u vlasništvu privatnih lica, Direktna banka, širila se kupovinom KMB i Findomestik banke, a prošle godine je kupila Pireus banku koju bi trebalo da uskoro integriše, pa će na bankarskom tržištu biti još jedna banka manje.

Inače, pre desetak godina u Srbiji je bilo 35 banka, a očekivanja su da će taj trend ukrupnjavanja bankarskog sektora biti nastavljen, u skladu sa veličinom i snagom tržišta na kojem posluju.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Nidzo Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Nidzo
Guest
Nidzo

Sve manje domacih banaka? Pa, to super. Dobro se zna da je ruka koja daje uvek iznad ruke koja prima. Ljudi, strane banke oporezovati koliko god se moze. Ne samo banke, vec I mesta gde omladin najvise ide: kladionice I kazina. Pa, evo, pogledajte ovde https://sr.casino.guru/top-online-kazina-2018 koliko ima igraca u kojem kazinu I koliko se para obrce. Nema smisla. Samo jako oporezovati.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas