Ekonomija

Stamenković: Rast BDP u decembru podbacio pa u 2017. nije veći od 1,75 odsto

BEOGRAD (Beta) – Privredna kretanja u decembru prošle godine nisu u skladu sa očekivanima i ako se pokaže tačnom procena o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu od 2,5 odsto, rast BDP u 2017. godini neće biti 1,9 odsto već 1,8 odsto, a možda i 1,75 odsto, rekao je danas saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Stojan Stamenković.

On je na konferenciji za novinare rekao da je rast prerađivačke industrije u decembru bio svega 0,4 odsto, pa je ta proizvodnja u prošloj, umesto 6,9 odsto, kako je procenjeno tri meseca ranije, dostigala 6,4 odsto.

„To je uslovilo da rast industrijske proizvodnje u celoj 2017. godini bude 3,5 odsto, umesto 3,9, koliko je samo mesec dana ranije procenio Republički zavod za statistiku“, rekao je Stamenković.

U spoljnotrgovinskoj razmeni u četvrtom tromesečju je, prema njegovim rečima, došlo do zaokreta jer je međugodišnji rast vrednosti uvoza, izraženog u evrima, bio uvećan na 13,8 odsto, dok je rast izvoza bio 12 odsto.

Dodao je da u decembru nije bilo tekućeg rasta izvoza, a međugodišnji rast je u tom mesecu bio simboličnih 0,6 odsto, a uvoz je povećan za šest odsto ili deset puta više.

„Uvoz je u celoj 2017. godini bio pokriven izvozom 77,5 odsto, u oktobru prošle godine ta pokrivenost je iznosila 73,8 odsto, a u decembru je pala na 68,4 odsto“, rekao je Stamenković.

Najveći rast izvoza u 2017. godini je, kako je rekao, rast energije po stopi od 15 odsto, kapitalnih proizvoda po stopi 8,4 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,7 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju pet odsto.

U decembru je, prema njegovim rečima, značajno porastao uvoz neklasifikovane robe po nameni, pa je učešće te robe u celom prošlogodišnjem uvozu činilo 15,9 odsto i uzrok je skoro polovine (47 odsto) trgovinskog deficita.

„Zaustavljanje rasta izvoza posledica je smanjenja izvoza poljoprivrednih proizvoda, u decembru za osam odsto, a u celoj 2017. godini vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda pala je za 70 odsto“, rekao je Stamenković.

Saradnik MAT-a i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da podaci poslednjih godina pokazuju da je sektor usluga sve konkurentniji.

On je rekao da, prema analizi platnog bilansa u prvih 11 meseci od 2014. do 2017. godine, prosečna godišnja stopa rasta izvoza usluga iznosi 11,7 odsto i premašuje stopu rasta izvoza roba od 10,1 odsto.

„Rastu stope izvoza usluga najviše su doprinele usluge telekomunikacija, kompjuterske i informacione usluge (IKT) i ostale poslovne usluge u koje spada istraživanje, menadžersko savetovanje i tehničke usluge, povezane sa trgovinom i ostale poslovne usluge“, rekao je Kovačević.

Dodao je da sve bolje rezultate pokazuje sektor turizma koji u poslednjih deset godina učestvuuje od 0,4 do 0,5 odsto u BDP, ali ako se računa njegov indirektni uticaj na druge delatnosti do pet odsto.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas