Ekonomija

Srbiji već nedostaju kvalifikovani radnici, kompanije moraju da se prilagode mladima

Beogradski glas (Beta) – Srbiji već nedostaju radnici za poslove koje tržište traži i to postaje najveći problem za poslovanje, ukazali su preduzetnici u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Istraživanje revizorsko-konsultantske kuće EY (Ernst & Young) pokazalo je da 75 odsto anketiranih preduzetnika smatra da je jedan od najvećih izazova za dalji razvoj njihove kompanije pronalaženje i angažovanje kvalifikovane radne snage.

„Prinuđeni smo da zapošljavamo 10 do 15 odsto više radnika nego što nam je sada potrebno da bi obučili i obezbedili kadrove za budućnost, za opstanak“, rekla je vlasnica i direktorka kompanije „D-Ekspress“ Ljiljana Živković Karaklajić.

Ona je istakla da će kompanije morati da se prilagodjavaju potrebama mladih koji traže drugačije uslove rada i fleksibilno radno vreme.

Rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu Ivan Rakić je kazao da finansiranje nije više najveći problem malih i srednjih preduzeća u Srbiji već nedostatak radnika.

„Mala i srednja preduzeća su sposobna za prilagodjavanje trenutnim tržišnim uslovima i započinjanje drugog biznisa, ali za to su im potrebni pravi kadrovi“, istakao je Rakić.

Direktorka sektora za preduzetništvo u PKS Branislava Simanić je kazala da se očekuje da primana Zakona o dualnom obrazovanju donekle umanji problem nedostatka kvalitete radne snage i smanji nezaposlenost mladih i poveća njihovu konkurentnost na tržištu rada.

Gotovo svi uspešni preduzetnici koji su učestvovali u istraživanju „EY Preduzetnički barometar“, njih 93 odsto, sprovodili su inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije, a pokazao se da je to polje sa mnogo potencijala gde dalje treba unaprediti zakonsku regulativu u cilju podsticaja za dalje inoviranje.

Poslovanje iz sopstvenih izvora finansira 64 odsto preduzetnika, dok polovina ispitanika smatra da su im potrebni alternativni izvori finansiranja, a 92 odsto da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade.

Konkurs za program „EY Preduzetnik godine“ otvoren je danas, a traje do 15. novembra 2018. godine.

Proglašenje nacionalnog pobednika je februara 2019. godine, a on će konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine.

Nagrada EY Preduzetnik godine organizuje se u više od 150 gradova i gotovo 60 zemalja. Postoji 30 godina, a u Srbiji je prvi put ustanovljena 2012. godine.

U tom programu koji podržavaju Ministarstvo privrede i Prokredit banka za prethodnih pet godina učestvovalo je 165 preduzetnika iz 150 kompanija u Srbiji koji zajedno zapošljavaju 15.000 ljudi.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 03. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas