Ekonomija

Realni rast BDP-a Srbije dva odsto

Beogradski glas (Beta) –  Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2017. godini prema preliminarnim rezultatima iznosio je, u tekućim cenama, oko 4.754 milijardi dinara i nominalno je za 5,2 odsto veći nego prethodne godine, a realno za dva odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u prošloj godini najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imali su preradjivačka industrija (15,1 odsto),trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,4 odsto), poslovanja nekretninama (7,3 odsto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (šest odsto) i sektor informisanja i komunikacija (pet odsto).

U upotrebi BDP-a učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava je bilo 69,6 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 16,2 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 17,7 odsto.

Po delatnostima, u 2017. godini u preradjivačkoj industriji ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti od 4,8 odsto, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila 5,2 odsto, informisanju i komunikacijama 3,8 odsto, gradjevinarstvu 5,7 odsto, saobraćaju i skladištenju 4,5 odsto i u uslugama smeštaja i ishrani 10,8 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 11,2 odsto, kao i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, 4,2 odsto.

Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beležio je izvoz dobara i usluga, 8,2 odsto, i uvoz dobara i usluga, 11,1 odsto. Bruto investicije u osnovna sredstva imale su realni rast od 7,3 odsto.

Izdaci za finalnu potrošnju u prošloj godini imali su realnu stopu rasta od 2,2 odsto, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava bio dva.

Izdaci za ličnu potrošnju države imali su realni rast od 3,7 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od 2,7 odsto, navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas