Ekonomija Kolumna

Protest zbog pljačke

Piše: Prof. dr Miladin Ševarlić

Beogradski glas – Poslednjeg oktobarskog dana u Beogradu je organizovan protest dve organizacije penzionera pod parolom „Stavimo tačku na pljačku penzionera!“ Iako je bilo lepo vreme za šetnju od Trga Nikole Pašića do Ustavnog suda, pozivu se odazvalo nekoliko stotina od 700.000 „bogatijih“ penzionera – to su oni koji su imali penzije veće od 25.000 dinara ili nešto iznad 200 evra mesečno (?!), a kojima je država oduzela oko 800 miliona evra za protekla 44 meseca „privremenog“ smanjivanja penzija?!

Šetnja je organizovana do Ustavnog suda zato što taj sud nije razmatrao nekoliko stotina zahteva za ocenu neustavnosti Zakona o privremenom načinu uređivanja isplatu penzija. Inače, u tom zakonu nema reči o načinu uređivanja isplate: preko računa ili da je poštar donosi na kućnu adresu, u dva dela ili u jednomesečnoj isplati itd. Taj zakon je ozakonio pljačku dugu 44 meseca.

U međuvremenu (između novembra 2014, kada je donet Zakon, i današnjeg dana) deo tih „bogatih“ penzionera je umro, a njihovi naslednici ostali su bez nasledstva za oduzeti deo njihovih pošteno zarađenih penzija. Među umrlima je i ugledni srpski i svetski univerzitetski profesor prava dr Smilja Avramov (1918‒2018; preminula u 101. godini života). Da li je pokojna profesorka Avramov bila „bogata“ penzionerka i da li je svoju penziju nezasluženo primala? Svakako da nije! A onaj koji je bio njen student i idejni tvorac i nalogodavac da se „bogatim“ penzionerima oduzme deo njihovih stečenih imovinskih prava je, kao znak pokajanja, poslao telegram saučešća?! Koja ironija.

Taj isti nalogodavac i svi njegovi poslušnici takođe su oduzeli (ali samo!) deset odsto od plata i svim zaposlenim u državnim institucijama.

Ako je budžet države bio u krizi – a tvrdim da nije jer su se u vreme oduzimanja penzija i šakom i kapom poklanjale pare strancima da otvaraju svoje firme u Srbiji – svaki student koji na prvoj godini sluša osnove ekonomije zna da svaki podanik srazmerno svojoj ekonomskoj moći treba da doprinose spasavanju države.

A da li je tako bilo? Nije!

Zašto guvernerki Jorgovanki Tabaković takođe nije oduzeto 25 odsto na iznos plate iznad 40.001 dinar do preko 500.000 dinara? (Toliko je oduzeto penzionerima s penzijama većim od 40.001 dinar.) Ili zašto Danici Drašković nije oduzeto 25 odsto na iznos zarade kao članu uprave NIS-a, onaj deo zarade iznad 40.001 dinar do preko 7.000 evra? Ili zašto narodnom poslaniku Dušanu Bajatoviću, koji je inače poznati darodavac!, nije oduzeto 25 odsto za iznos zarade iznad 40.001 dinar do možda i preko 10.000 evra mesečno? Zar je moguće da su njih troje manji rodoljubi od „bogatih“ penzionera, koji su imali penziju veću od 40.001 dinar (333,34 evra). Isti iznos je inače ispod vrednosti minimalne potrošačke korpe!

Zato što juče uveče 700.000 opljačkanih penzionera u naprednoj Srbiji nije izašlo na ulice u svojim gradovima i selima i iskazalo protest zbog pljačke koju je država izvršila!

A pre penzionera opljačkani su i poljoprivrednici. Sistematski je uništavano selo, kao jedini deo privrede koji je mogao opstati kao samoodrživ uz uobičajenu podršku države. Zašto država sistematski uništava poljoprivredu i selo, to je već duga priča.

(Autor je ugledni poljoprivredni stručnjak i nestranački narodni poslanik)

Beogradski Glas

Beogradski Glas

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 04. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas