Ekonomija

Ode i poslednja državna luka: Prodali je Arapima po upola nižoj ceni

Izvor: Insajder

Ugovor o prodaji Luke Novi Sad potpisan je danas sa kompanijom P&O ports iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je, kao jedini ponuđač, poslednju luku u državnom vlasništvu kupio za 7,99 miliona evra.

Na pitanje novinarke Insajdera zašto je država odlučila da privatizuje luku koja je poslovala profitabilno i to po upola manjoj ceni od one koja je bila na prethodnom tenderu, Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede kaže da nije jedini kriterijum za privatizaciju neke kompanije to da li ona posluje pozitivno ili ne. Komentarišući cenu po kojoj je prodata poslednja luka u državnom vlasništvu, a koja je upola manja od procenjene vrednosti, Stevanović ponavlja da „roba vredi onoliko koliko je neko spreman za nju da plati“.

– Nije država odlučila da proda Luku Novi Sad, država je odlučila da okonča postupak privatizacije shodno zakonu i Ustavu i to je trajno i dugoročno opredeljenje Vlade Republike Srbije. I nije jedini kriterijum za privatizaciju neke kompanije da li ona posluje pozitivno ili ne već strateško, ideološko, političko opredeljenje ove vlade, njenog predsednika nekada, sada predsednika države Aleksandra Vučića, a to je da se postupak privatizacija privede kraju”, kaže Stevanović.

Kako dodaje, to što je Luka Novi Sad isplaćivala plate radnicima, ne znači da je ona radila dobro jer, kako tvrdi, njeni kapaciteti nisu bili u potpunosti iskorišćeni.

– Kapacitet Luke Novi Sad je 2,5 miliona tona robe na godišnjem nivou, a jedva da se dostizalo između milion i milion i dvesta tona. I niko racionalan ne može da mi kaže da je to dobro i da je to uspešno. Da bismo dostigli 2,5 miliona tona pretovara bio nam je neophodan kredibilan investitor koji će potrošiti tu bar 15 miliona evra i napraviti Luku kapacitativnom da bar na godišnjem nivou radi taj pretovar i da plate ne budu konstantne i da vremenom padaju, nego i da porastu kroz vreme”, dodaje Stevanović.

Komentarišući cenu po kojoj je arapski investitor kupio Luku Novi Sad, Stevanović ponavlja da “roba vredi onoliko koliko je neko spreman za nju da da novca”.

– I ja bih voleo da Luku Novi Sad možemo da prodamo, kao što sam govorio vama iz Insajdera i za PKB i za ostalo, za pet milijardi dolara, ali prosto to nije bilo moguće. Početna cena je bila 50 odsto od procenjene vrednosti i toliko su ljudi bili spremni da plate i sve je urađeno u skladu sa zakonom”, istakao je Stavanović.

Na pitanje Insajdera, kako je moguće da je samo jedan ponuđač bio na ovom tenderu imajući u vidu da je 2016. na pismo o zainteresovanosti koje je uputilo Ministarstvo privrede odgovorilo čak 12 firmi, Stevanović kaže da je i ovog puta bilo nekoliko zainteresovanih kompanija, ali da su se na kraju javili samo arapski investitori.

– Mi smo i u ovom postupku imali četiri ili pet zainteresovanih investitora. Kada smo objavili poziv na 100 odsto procenjene vrednosti niko nije želeo da se javi. Pa, ko je lud da ne proda nešto za 15 miliona ako može, nego da ga proda za osam. Međutim, sada već vlasnici, a tada kupci bili su spremni da potroše ovoliko i generalno gledano, u celom postupku privatizacije, najmanje je važno koliko ćete inicijalno novca da dobijete. Ono što proističe kao ugovorna obaveza je važnije, a to je koliko će da se investira, koliko će radnici da dobiju, odgovorio je Stevanović.

On je dodao i da će Grad, Pokrajina kao i država od osam miliona evra, za koliko je dogovorena prodaja Luke Novi Sad, svakako imati korist, dodajući ipak da je dugoročniji rezultat ove privatizacije za državu mnogo značajaniji.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović je navela da je u pitanju jedno od najvećih investicionih ulaganja u vodnom saobraćaju za poslednjih 30 godina i da će svih 150 zaposlenih ostati u radnom odnosu u Luci.

Podsetimo, krajem marta, nakon nekoliko produženih rokova, Ministarstvo privrede saopštilo je da je prihvaćena ponuda kompanija P&O Ports iz Dubaija od 7,99 miliona evra za Luku Novi Sad. Ona je, kako je tada saopšteno, postala vlasnik paketa akcija, ali ne i zemljišta i infrastrukture koji ostaju u vlasništvu Srbije.

Javni poziv je zatim tri puta produžavan, da bi u poslednjem roku ponudu dala jedino firma P&O Ports iz Dubaija, kompanija u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu.

Kako piše na sajtu kompanije, P&O Ports je u potpunom vlasništvu vlade Dubaija. Firma je specijalizovana za upravljanje višenamenskim lukama, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalni teret.

Danas je s predstavnicima ove kompanije u Vladi Srbije potpisan Ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad, a potpisali su ga državni sekretar u Ministarsvu privrede Dragan Stevanović i izvršni direktor P&O ports Rado Antolović, u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Novi vlasnik je najavio da će u naredne tri godine investirati preko 15 miliona evra.

Kako je saopšteno, kupovinom novosadske luke ova kompanija, koja posluje u sastavu grupacije DP World će prvi put izaći na Dunav.

Privatizacija Luke Novi Sad prvi put je pokušana 2004. a zatim i 2008. Prema pisanju novosadskog Dnevnika poslednji pokušaj prodaje bio je 2014. godine, ali je tada na zahtev Grada Novog Sada i vojvođanskog parlamenta Agencija za privatizaciju donela odluku da se Luka Novi Sad izuzima iz privatizacije.

Međutim, samo dve godine kasnije 2016, Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za slanje pisma zainteresovanosti, a na koji se odazvalo 12 firmi.

Prema podacima koje je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) dobio po osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, sedam firmi kao model privatizacije ponudilo je kupovinu kapitala, pet – strateško partnerstvo putem dokapitalizacije, dve – otkup imovine, a jedna strateško partnerstvo putem osnivanja novog privrednog subjekta.

Za preuzimanje Luke pisma o zainteresovanosti poslale su firme iz Nemačke, Slovačke, SAD i UAE, kao i nekoliko domaćih firmi, između ostalog „MK komerc”, „Novi Trading NS”, kao i „Vimeksim SRB” iz Novog Sada.

Prema pisanju medija, struka je bila protiv privatizacije, a kao argument su navodili činjenicu da Luka Novi Sad godinama unazad posluje uspešno. Samo u tom periodu na ime dividendi Luka Novi Sad je u budžet uplatila oko šest miliona dinara.

Izvor: Insajder

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač