Ekonomija

Niški aerodrom posluje s gubitkom, manje putnika, niže plate zaposlenih

Beogradski glas (Beta) – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) saopštila je da je došla do dokumenata o finansijskom poslovanju koji pokazuju da je JP „Aerodrom Niš“ u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine.

U saopštenju se podseća da je „Aerodrom Niš“ ostvarivao dobit od 2015. godine, kada su iz Niša počele da lete niskobudžetne kompanije, sve do poklanjanja Republici prošlog leta. 

„Posebno brine što je aerodrom ostvario jedva 81 odsto planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i preko 90 odsto. Isti dokumenti svedoče da je nerasporedjeni dobitak iz prethodnih godina bio preko 135 miliona dinara i da je taj novac ušao u potrošnju u 2018 godini. Ne samo što je nastao gubitak, već je potrošen i novac koji je iz dobitka prethodnih godina prenet u 2018. godinu“, rečeno je u saopštenju NKD-a. 

Prema navodima NKD-a problem centralizacije se osim u finansijskom gubitku i u smanjenju broja putnika, ogleda i u poslovnim praksama koje su negativne za kvalitet rada  aerodroma „Konstantin Veliki“.“Neto zarada zaposlenih na Aerodromu  pala je u 2018. godini, a zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13 odsto manji od planiranog. To je direktno u suprotnosti sa obećanjem da će plate radnika biti veće kada ih preuzme Republika“, kazali su u NKD-u. 

U saopštenju je istaknuto, da su suprotno padu plata zaposlenih, naknade za članove Nadzornog odbora, koji su promenjeni političkom odlukom nakon preuzimanja, povećane  sa 1,9 miliona dinara godišnje na čak 3,9 miliona dinara godišnje, iako Nadzorni odbor ima isti broj članova kao ranije.

„Za razliku od plata zaposlenih koje su isplaćene u iznosu od 87 odsto od planiranog, članovi Nadzornog odbora su dobili 100 odsto iznosa planiranih naknada. Uvidom u dokumentaciju, NKD je utvrdio da sastancima Nadzornog odbora ne prisustvuju svi članovi“, kazali su u NKD-u.

Prema njihovim rečima, u finansijskim izveštajima aerodroma nemoguće je uočiti „investicije“ Republike o kojima političari redovno govore.

„U prvih pet meseci ove godine, niški aerodrom je imao 6,37 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle. Broj putnika je takodje u opadanju za 5,2 odsto po letu u istom periodu. Pad u kargo saobraćaju je obeležen prelaskom kargo saobraćaja iz Niša za Beograd, što se takodje može videti u dokumentima i zapisnicima koje poseduje NKD“, podvukli su u toj organizaciji. 

U NKD-u podsećaju da je „Aerodrom Niš“ naglo prestao sa objavljivanjem finansijskih izveštaja od trenutka preuzimanja od strane Republike.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x