Ekonomija

Niko nije bio zainteresovan, bankrotirala pančevačka Azotara

Beogradski glas (Beta) – Rešenje koje je podneo Privredni sud u Pančevu o bankrotstvu pančevačke fabrike mineralnih đubriva HIP „Azotara“ u stečaju, postaće danas pravosnažno ukoliko niko od poverilaca nepodnese žalbu, piše list „Politika“.

Kako list navodi, Privredni sud u Pančevu doneo je 18. decembra rešenje kojom se određuje bankrotstvo stečajnog dužnika HIP „Azotara“ u Pančevu, kao način rešavanja sprovođenja stečajnog postupka.

„Po pravosnažnosti rešenja stečajni upravnik treba da bez odlaganja započne i sprovede postupak unovčavanja celokupne imovine stečajnog dužnika“, rekao je portparol Privrednog suda Nenad Unčević.

On je kazao da je do rešenja o bankrotstvu došlo pošto je istekao rok od 90 dana od uvođenja stečaj, u kome niko od poverilaca nije podneo plan reorganizacije „Azotare“ u stečaju.

Unkčević je objasnio da bankrot znači da će povernik stečajnog upravnika, uz saglanost Odbora poverilaca, odlučivati o dva načina da se oni namire i to postupkom prodaje pravnog lica ili nepokretne imovine stečajnog dužnika, nakon procene imovine.

„Azotara“ je ustečaju od polovine avgusta, kada je Privredni sud u Pančevu usvojio predlog za pokretanje postupka nad tom pančevačkom firmom i otvorio stečajni postupak zbog prezaduženosti.

List navodi da je sud obrazložio postupak time što je „Azotare“ imala gubitak od 4,9 milijardi dinara, koji je ostao nepokriven, da je gubitak iznad visine kapitala bio veći od 11 milijardi dinara, a da su kratkoročne obaveze veće od obrtnih sredstava, pa dužnik nije u stanju da ih ispuni, jer je nelikvidan i prezadužen.

Niko od poverilaca, koji su prvo poverilačko ročište imali 22. oktobra, nije glasao za predlog poverenika stečajnog upravnika o proglašenju bankrotstva, ali nije ni u predvidjenom roku od 90 dana od uvodjenja stečaja podneo predlog reorganizacije, čime je banrotstvo automatski sprovedeno, prenosi „Politika“.

List podseća da je svih 900 zaposlenih u „Azotari“, avgusta ove godine, uzelo otpremnine.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas