Ekonomija

Metla vuka manitoga

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas – Iako za vreme boravka u Boki Kotorskoj nisam nameravao da pratim ovdašnja zbivanja, za moju „obaveštenost“ postarali su se rođaci i prijatelji koje sam stigao da obiđem. U polovini kuća u koje sam kročio dočekao me je upaljen televizor, Prvi program RTS-a i Vučić od 55 inča. „Il’ gasi, il’ sipaj lozu“, pokušavao sam da ucenim domaćine, ali su oni imali dovoljno rakije za sve blagodeti života u Srbiji. Iako je jednom od njih, nedugo pre moje posete, komplikovanu operaciju odstranjivanja tromba iz oka, i to u privatnoj klinici, a o trošku crnogorskog fonda zdravstva, obavio i vid spasao srpski lekar koji je mom gotovo slepom prijatelju za sličnu intervenciju u Beogradu nedavno tražio 3.000 evra jer se ista, navodno, ne može obaviti u državnoj bolnici u kojoj je dotični zaposlen.

Kod drugog sam na konaku zatekao sredovečnu gospođu sa severa koja morskom vodom, opet o trošku države, leči nekakvo degenerativno oboljenje zglobova za koje joj lekari u Srbiji ne bi ni bolovanje otvorili. Pa ipak, ubeđuju me dolivajući lozu, valja saslušati „ovoga pametnog čovjeka“. Jer, tako mi boga, vele, ima se što čuti.

I tako čuh, a bolje da nisam, jer u Crnoj Gori kad kažu „čuje se“, znači da nešto smrdi, da je „pametni čovjek“ tokom boravka u Kini najavio da ćemo već za šest meseci rešiti jedan od najvećih srpskih problema – izvoz svinjskih papaka. I da je zamolio Kineze da kod nas otvore fabriku letećih automobila čiji je prototip već urađen, a početak prodaje najavljen za 2019. Uz treću lozu već sam zamišljao našeg ponosnog predsednika kako, nakon otvaranja ove fabrike, u srpskom modelu letećeg automobila, na primer u obliku metle, nadleće sve glavne državne institucije i Dom penzionera na Bežanijskoj kosi u kom žive starine sa penzijama većim nego ikada, a uskoro i sa „uvećanjem“ po odluci Vlade „pametnog čovjeka“. Fascinaciju ovim prizorom nije umanjila ni ocena Fiskalnog saveta da će ukidanje formule za usklađivanje penzija i uvođenje diskrecione mogućnosti Vladi da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju „degradirati penzijski sistem Srbije na nivo najnestabilnijih zemalja Severne Afrike“, poput Jemena ili Džibutija.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog  glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas