Politika beogradski glas
Ekonomija

Ljubičasta simbolika

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas – I ćorava koka ubode zrno, kaže narodna izreka i, po Vukajliji, jedan od fundamentalnih zakona prirode, a bogami i društva. U skladu s tim, uveren sam da će bezbroj puta ponovljeno obećanje srpskog predsednika o prosečnoj zaradi od 500 evra kad-tad postati naša stvarnost. Uostalom, do ostvarenja tog cilja preostalo je manje od 100 evra, tačnije 97,3 evra, koliko iznosi razlika između poslednjeg objavljenog podatka državne statistike – prosečne neto zarade za septembar od 47.920 dinara ili 402,7 evra – i čarobne granice od 500 evra. Pa zašto je onda predsednik za kraj januara najavio prosek od svega 470 evra?

Opredeljenjem za politiku postepenog, izrazito usporenog, skoro nevidljivog povećanja životnog standarda, realizuju se dva krupna cilja. Prvi je očuvanje teško stečene, na grbači najsiromašnijih utemeljene fiskalne stabilnosti koja omogućava dalje povećanje budžeta policije, vojske, BIA i ostalih „kapitalnih“ rashoda. A drugi je mentalna priprema stanovništva za bliski susret sa zasluženim boljitkom i programiranje trenutka tog susreta na period novogodišnjih i božićnih praznika i najvećih srpskih slava.

Činjenicu da je 2018. započela s prosečnom platom od 422 evra, a treći kvartal okončan sa 20 evra manje, ne treba tumačiti kao posledicu tzv. toplo-hladno ekonomije. Naprotiv, u pitanju je vizionarski projektovan kontinuitet „evro po evro“ privrednog rasta, s jakim naglaskom na sprečavanje psiholoških posledica naglog povećanja prihoda. Jer niko bolje od naprednjačke vlasti ne zna kakva je to muka kad odjednom dođeš do para. Otuda je tih 470 evra krajem januara, sve sa novogodišnjim bonusima i povećanjima u javnom sektoru, sasvim realno. Ali šta ćemo sa preostalih 30 evra?

Uporno postavljajući ovo pitanje, Vučićevi kritičari zaboravljaju da je Evropska centralna banka zbog opasnosti od finansiranja terorizma krajem prošle godine odlučila da obustavi štampanje onih ružnih ljubičastih novčanica od 500 evra. Zamislite da je tada prosečna zarada u Srbiji dostigla baš taj iznos? Zar to ne bi ličilo na provokaciju?! Srećom, srpski je predsednik nespreman za skandale i opredelio se da plate povećava krajnje oprezno, bar dok se ne stiša bura oko novčanice od 500 evra.

Ta famozna ljubičasta novčanica, koju na kraju meseca u džepu imaju radnici gotovo svih evropskih zemalja, za Srbiju ima više simboličan značaj. Kako stvari stoje, pre će ona biti izbačena iz opticaja nego što će državni zavod za statistiku objaviti da je njena dinarska protivvrednost postala prosečna zarada u srpskoj privredi. Jer, prema podacima tog istog zavoda, 50 odsto zaposlenih u Srbiji u septembru je zarađivalo do 37.957 dinara ili svega 319 evra. A prema analizi Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), svaka četvrta osoba u Srbiji je ispod relativne granice siromaštva, odnosno, zarađuje manje od 60 odsto prosečnog prihoda, što je jedna od najviših stopa u Evropi. Na istim radnim mestima i sa istim kvalifikacijama žene u proseku zarađuju 11 odsto manje nego muškarci. To praktično znači da žene u Srbiji od 23. novembra do kraja godine rade besplatno! Eeee…

 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 04. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas