Politika, Beogradski glas
Ekonomija

„Još se razgovara sa MMF-om o povećanju penzija“

Beogradski glas (Beta) – Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je izjavila da se još razgovara sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu koji neće biti finansijski već savetodavni.

Ona je, na predstavljaju izveštaja o inflaciji, na pitanje novinara o tome da li je dogovoren način povećanja penzija, o čemu pišu mediji, kazala da se i o tome još razgovara.

Po njenoj oceni uvećanje penzija ne treba da bude tema o kojoj u javnosti iznose svakakve spekulacije, već da o tome treba da odlučuju oni čiji je posao da brinu o stabilnosti javnih finansija.

„NBS je podrška Vladi Srbiji u delu vodjenja ekonomske politike“, kazala je Tabaković i istakla da su i dosadašnja uvećanja plata u javnom sektoru i penzija bila u skladu sa projekcijama centralne banke o inflaciji, odnosno o uticaju rasta potrošnje na cene.

Komentarišući ocene da će Srbija doći u nezavidnu situciju na kraju ove godine kada na naplatu dospevaju odveznice u vrednosti milijardu dolara, guverner je istakla da to ne treba da brine jer je povoljno poreklo i struktura javnog duga.

„Već je obezbeđeno preko 50 odsto novca potrebnog za otplatu tih obveznica u decembru. Država se odgovorno ponaša u zaduživanju, rukovodeći se dugoročnom održivošću javnog duga“, kazala je Tabaković.

Dodale je da se država sve više zadužuje u dinarima i da se ne mogu očekivati povoljnosti u otplati deviznog duga usled slabljenja dolara, kao što je to bilo ranije.

Tabaković je kazala da NBS neće deviznim kursom podsticati izvoznike, odnosno uticati na smanjenje uvoza koji je u porastu.

„Uvoz raste usled toga što raste uvoz opreme i reprometerijala i to će kasnije povoljno uticati na rast proizvodnje“, kazala je ona i dodala da rast izvoza podstiču produktivnost i smanjeni troškovi proizvodnje, a ne devizni kurs.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas