Ekonomija

Jedne noći u decembru

Beogradski glas

Beogradski glas – Šta se dobija kad se udruže Deda Mraz i baron Minhauzen? U pitanju je zvanični podatak o prosečnoj neto zaradi za decembar, koja je i ovoga puta značajno veća od proseka za novembar (za 14,2 odsto) i iznosila je čak 54.344 dinara. Osim zbog isplate novogodišnjih bonusa i tzv. 13. plate, što se još uvek događa u uspešnim kompanijama i pojedinim državnim institucijama (uprkos zabrani!!), na prosek za decembar 2017. uticalo je i povećanje plata u delu javnog sektora u rasponu od pet do deset odsto.

E sad, hajde da otvorimo prozor i vidimo koliko ljudi šeta ulicom sa novčanikom u kome su uredno složeni decembarskih 450 evra. Koliko njih pod miškom steže „pederušu“ nabreklu od 13. plate? Kad pobrojimo sve te srećnike, shvatićemo, kao što je to u svom istraživanju učinila sociolog Maja Krek, da četiri petine zaposlenih primaju manje od prosečne zarade koja je, čak i da zaista vredi 450 evra, još uvek za stotinak evra manja od prosečne potrošačke korpe.

Marketing miks aktuelne vlasti počiva na statističkim začkoljicama i lažima vidljivim iz aviona. U vremenu Aleksandra Vučića zloupotreba statistike doživela je nezapamćen procvat koji je, kako je to opisao književnik Saša Ilić, prerastao u „sofisticirane oblike upravljanja ljudskim resursima na osnovu statističke demagogije, koja deluje trenutno, a teško ju je demantovati“ (primer lansiranja matematičkoj nauci nepoznate veličine „više nego ikada“). Teško, ali ne i nemoguće.

Ceo tekts pročitajte u PDF izdanju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas