Ekonomija

Gradska kasa važnija od opštinske: Lazarevcu ukinut i „džeparac“

Beogradski izbori

Beogradski glas – Porez na zarade najveći je i najznačajniji budžetski prihod lokalne samouprave. Građani Lazarevca zaposleni u pravnim licima godišnje na ime poreza na zarade državi plate oko 1,4 milijarde dinara, što je 1,5 puta više od svih drugih poreza i taksa koje građani i privreda plate na ime javnih prihoda. Pa ipak, u budžetu GO Lazarevac za 2018. godinu na poziciji prihoda od poreza na zarade stoji jedna velika NULA!

U raspodeli novca od poreza na zarade Lazarevac već godinama dobija samo mrvice, i to svake godine sve manje. Odlukom o budžetu Grada Beograda za 2018. godinu porez na zarade Lazarevčana najvećim delom sliva se u gradski budžet, dok opštinskom budžetu pripada svega 1,48 odsto ili oko 23 miliona dinara. Međutim, u 2018. Lazarevčani ne mogu računati ni na ta 23 miliona dinara.

Naime, sporazumom između GO Lazarevac i Ministarstva finansija Republike Srbije ta sredstva se direktno usmeravaju na račune javnih prihoda za izmirenje obaveza JPKP Lazarevac, po osnovu poreza i doprinosa (a krajem 2016. JPKP Lazarevac je na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih imao ukupan dug od 875 miliona dinara!)

I dok će se u gradsku kasu u 2018. sliti 1,1 milijarda dinara poreza na zarade Lazarevčana, opštinski budžet računa na svega 260 miliona dinara transfera od Grada Beograda. Grad Beograd nam svake godine uzme gotovo ceo jedan godišnji budžet, ostavljajući time brojne razvojne, infrastrukturne, socijalne i druge projekte nerealizovanim.

Ovakvo stanje posledica je inertnosti lokalnih političara, koji su prećutno dopustili da Lazarevčani daju najveći doprinos razvoju Grada, a na štetu sopstvene opštine (samo rekonstrukcija glavne pešačke zone traje već šest godina). „Dosta je bilo“ zalaže se za decentralizaciju Beograda, jasno definisanje pravila podele poreskih prihoda između Grada i gradskih opština i prenos poreskih prihoda sa Grada na opštine, kao i prekid dosadašnje prakse odokativnog utvrđivanja procenata raspodele poreskih prihoda (u zavisnosti od toga koliko Gradu treba). Predstojeći gradski izbori jesu prilika da uvedemo red u funkcionisanje gradskih institucija.

Piše: Jelena Janković, Lazarevac

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas