Ekonomija

„Država izlazi iz vlasništva u bankarskom sektoru, ostala nam je još samo Poštanska štedionica“

Beogradski glas, Insajder, Beta – Tender za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku biće objavljen najkasnije početkom juna, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je, otvarajući konferenciju „Digitalno bankarstvo“, koju organizuje Adria media grupa, rekao da se država polako povlači iz bankarskog sektora i da je već prodat udeo u Jubmes banci, kao i da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

„Mi smo pre samo desetak dana završili i formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna i javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku“, rekao je Mali.

Vlada Srbije za pripremu prodaje Komercijalne banke izabrala je početkom godine savetnika za prodaju – konzorcijum koji predvodi investiciona banka Lazard, a koji čine i KPMG Srbija i advokatska kancelarija „Prica i partneri“.

Prema ranijim najavama, završetak njihove analize finansijskog položaja banke očekuje se u maju ove godine, nakon čega će biti izabran model privatizacije.

Kako je otkrio Insajder, ukoliko dođe do privatizacije postoji mogućnost da država ostane bez najvećeg dela zarade od prodaje banke. Naime, kako je pokazala analiza Insajdera, pored toga što će Srbija ovom privatizacijom ostati bez kontrole u jednoj od najvećih banaka na tržištu, postoji mogućnost da država ostane i bez najvećeg dela zarade od prodaje banke zbog davno potpisanih štetnih sporazuma sa EBRD-jem i drugim stranim akcionarima u Komercijalnoj.

Ovi sporazumi, potpisani 2006, propisuju da EBRD-ju i drugim stranim akcionarima u Komercijalnoj banci država treba da im isplati više od 250 miliona evra. 

Na pitanje Insajdera o tome da li će i na koji način država pokušati da poništi ove štetne ugovore koji su potpisani sa stranim akcionarima još 2006. i 2009. godine, ministar finansija Siniša Mali nedavno je odgovorio da bi voleo da postoji način za to, jer su odredbe ugovora “besmislene”, ali da nije siguran da “rešenje postoji”.

On je tada rekao i da se planiraju razgovori s predstavnicima EBRD-ja i drugim stranim akcionarima upravo tim povodom.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti rekao je, odgovarajući na pitanje Insajdera da li će EBRD odustati od privilegovane odredbe i zagarantovane otkupne cene s obzirom na to da je vrednost Komercijalne banke nekoliko puta manja nego u vreme potpisivanja ugovora, da se ugovor mora poštovati i da neće biti „pregovora oko toga“.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x