Ekonomija

Crk’o Bizmark!

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas – Ko o čemu, baba o uštipcima! Uštipcima od 140 miliona dolara, koliko vredi 0,3 odsto srpskog BDP koje, prema članu 37. izmena Zakona o PIO, Vlada može upotrebiti za isplatu „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“. Po svom ćefu, kome i kada hoće, pred izbore, referendum ili ako nekim čudom dođe do pada voždove popularnosti. Generalna proba ovog modela, po ugledu na nerazvijene zemlje Severne Afrike i Bliskog Istoka, uslediće 10. novembra kada će penzioneri sa penzijama do 32.000 dinara dobiti povišicu od pet odsto, a ostali nešto mnogo vrednije – zahvalnicu pisanu predsednikovim ličnim nalivperom.

E sad, da nije člana 37, svi su mogli dobiti  povišicu od 2,5 odsto, ali bi u tom slučaju ovi s penzijama preko 32.000 ostali bez predsednikovog pisma. Da ih ne bi lišila neprocenjive relikvije, koju su ti ljudi pošteno zaslužili „donirajući“ državi u proseku po 1.600 evra, Vlada je odlučila da bedno povećanje dobiju samo oni sa bednim penzijama, što de fakto predstavlja oporezivanje građana sa nadprosečnim, odnosno nešto manje bednim penzijama. Sličan pokušaj u Italiji pre desetak godina, kaže ekonomista Nikola Altiparmakov, proglašen je neustavnim.   

Ali Srbija nije Italija, a ni 140 miliona nije neka lova. Jeste da su izbori kupovani i za manje para i da bi ova šaka dolara botovskoj bagri obezbedila sendviče za narednih deset godina. Ali šta je 0,3 spram tri odsto BDP (1,2 milijarde evra) za poslednjih pet godina proćerdanih na subvencije stranim investitorima kod kojih većina zaposlenih zarađuje značajno manje od aktuelnog proseka od 417 evra. Ili spram 2,25 odsto BDP (900 miliona evra) koliko iznose dugovi oprošteni RTB Boru pre prodaje Kinezima. Pa samo na pokrivanje gubitaka Er Srbije potrošeno je duplo više od novca namenjenog za famozno „uvećanje uz penziju“! Ako Vlada ima diskreciono pravo da odlučuje ko će da izmiruje poreske obaveze, a kome se dugovi opraštaju, ko mora, a ko ne mora da plaća struju, zašto bi s penzijama bilo drugačije.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 10. 10. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas