Politika beogradski glas
Društvo

„Zaštita životne sredine nije prioritet Vlade, za ekologiju samo 0,5% budžeta“

Beogradski glas (Beta) – Najveći problemi u vezi sa zaštitom životne sredine u Srbiji su nedostatak novca kao i neodgovarajuća saradnja među sektorima, ključni je zaključak izveštaja o napretku Srbije u pripremama za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27. sa Evropskom unijom, koji je danas predstavljen.

„Izveštaj o (ne)napretku“ radilo je 11 nevladinih organizacija, članica grupe „Koalicija 27“.

Duška Dimović iz „Koalicije 27“ rekla je novinarima da je jedan od najvećih problema to što „Zeleni fond nije operativan“ i što ne postoje adekvatna sredstva koja bi bila uložena u zaštitu životne sredine.

„Ministarstvo zaštite životne sredine se trudi da uradi što je moguće više i postoji napredak u tom smislu, ali čitava Vlada nije prepoznala zaštitu životne sredine kao prioritet, jer ako ima političke volje, onda je to praćeno finansijama, a s obzirom da je 0,5 odsto BDP-a izdvojeno za životnu sredinu, to pokazuje da nije prioritet Vlade“, istakla je Dimovićeva.

Prema njenim rečima, medju sektorima ne postoji dobra saradnja, a, kako je istakla, potrebno je shvatiti da zaštita životne sredine nije „stvar samo jednog ministarstva“.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da postoji napredak, ali da je glavni problem „nerazumevanje u vezi s načinom finansiranja svih oblasti u životnoj sredini“.

„S Ministarstvom finansija biće razgovora u izradi novog budžeta, da sav novac koji se u Srbiji prikupi od zelenih taksi i naknada, zapravo udje u budžetski fond Ministarstva životne sredine i to će biti način da iz sopstvenih sredstava finansiramo, za početak, dobar deo administrativnih delova u vezi s poglavljem 27“, istakao je Trivan.

Kako je rekao, potrebno je i sredstva koristiti namenski, jer i „ta mala sredstva koja imamo, često se ne koriste namenski“. „Ove godine ćemo itekako pratiti kako se koriste te pare“, istakao je Trivan.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas