Društvo

VOICE: Ućutkivanje građana – do poslednje mesne zajednice

Beogradski glas (VOICE) – Mesne zajednice u Novom Sadu promenile su dosadašnju praksu i, uz nekakav prećutni dogovor, zatvorile svoje prostorije za građanske inicijative i civilno društvo, postajući tako produžena ruka političkih stranaka na vlasti, upozoravaju sagovornici VOICE.
Nakon što je prošlog leta, zbog bojkota opozicije svih 46 mesnih zajednica u Novom Sadu palo pod kontrolu Srpske napredne stranke, neformalno, bez zvaničnog obaveštenja ili stava prekinuta je saradnja sa civilnim sektorom, a u nedostatku jasnih i preciznih informacija i obrazloženja, sagovornici VOICE-a ocenjuju da za takav postupak postoje dva razloga: prema prvom, SNS pokušava da uspostavi monolitnu vlast na svim nivoima, dok bi drugi razlog bio strah od samostalnog organizovanja građana i, eventualno, nastanka novih inicijativa koje bi pomrsile konce aktuelnoj političkoj eliti.

Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku kaže za VOICE da shvatili da se nešto menja kada su nakon izbora pokušali da sa novim predsednicima Saveta uspostave kontakt i nastave saradnju iz ranijih godina, jer se ispostavilo da oni komunikaciju sa građanima i njihovim udruženjima više ne shvataju kao obavezu.

– Na više od dvadeset dopisa koje smo poslali tokom prošle jeseni odgovor smo dobili smo dva puta, oba puta negativan i odbijajući, bez ikakve argumentacije. Tu se, na toj bazičnoj kulturi komunikacije sa građanima iščitava njihova netrpeljivost. Mislimo da je to strah od građana ili autizam paranoične vlasti – navodi Gajić.

Dodaje da je gradske službe, umesto odgovora o razlogu zatvaranja MZ, više zanimalo zbog čega se uopšte interesuju za mesne zajednice.

– U Otvorenom kabinetu gradonačelnika razgovarali smo sa jednim bivšim predsednikom Saveta mesne zajednice koji nam je dao do znanja da postoji vrsta preporuke gde su prioritetni korisnici mesnih zajednica lokalni odbori političkih partija, penzionerska i humanitarna udruženja – navodi Gajić.

Dodaje da im je u Gradskoj upravi za opšte poslove, koja jednim svojim delom brine i o pitanju mesnih zajednica, rečeno da nemaju nikakve ingerencije nad Savetima MZ koji su autonomni u donošenju odluka i načinu funkcionisanja.

– Dakle, političke partije su autonomne u upravljanju MZ. To nam govori institucija vlasti u lokalnoj samoupravi – ističe naš sagovornik, podsećajući da udruženja građana nisu reprezentativna niti predstavnička udruženja, već da nastaju slobodnim udruživanjem građana baš da ih niko ne bi predstavljao, jer su problemi kojima se oni bave njihovi lični, vezani za zgradu, ulicu, kvart, mesnu zajednicu…

– Ne mogu država i apstraktna partijska mašinerija da pokriju svaki problem u društvu i zato je potrebno otvoriti prostor za inicijative civilnog društva i udruženja građana, jer je to način da građani artikulišu problem bez da ih iko predstavlja – kaže Gajić.

VOICE je takođe u Gradskoj upravi za opšte poslove pokušao da dođe do odgovora, bezuspešno, a sreće nismo imali ni sa članom Gradskog veća zaduženim za upravu i propise.

Nepoželjno udruživanje

Udruživanje građana na nivou mesnih zajednica iznedrilo je do sada više različitih organizacija širom Srbije, a najpoznatije su Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Udruženi pokret slobodnih stanara Niš. Dobrica Veselinović iz organizacije Ne da(vi)mo Beograd upozorava da su u poslednje vreme prisutna dva trenda kada su u pitanju mesne zajednice. Jedan je trend urušavanja prostornog fonda mesnih zajednica, nakon što su ti prostori počeli da se masovno daju u zakup za različite namene poput teretana, privatnih škola i slično, što je dovelo do nestanka velikog dela tih prostora.

– S druge strane, manji prostori za sastanke i skupove, počeli su prvo da bivaju okupirani raznim političkim strankama, pa nije bilo moguće doći do termina, da bi se u poslednje vreme to pretvorilo u naplatu koja, na primer na Novom Beogradu ide i do 1.500 dinara za korišćenje male sale za dva sata. To, u stvari, ima za cilj da odvrati ljude da koriste te prostore – upozorava Veselinović.

Ističe da je uočljivo ne samo zatvaranja mesnih zajednica za udruženja građana, nego uopšte za civilno društvo u najširem smislu, zbog čega komšije, pa čak i skupštine stranara više nemaju gde da se okupljaju.

Ceo tekst pročitajte na VOICE.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas