Društvo

VOICE: Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije krši zakon

NOVI SAD (Beta) – Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine krši Zakon o nacionalnim parkovima, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

VOICE navodi da se više od dve godine čeka na formiranje Stručnog saveta i Saveta korisnika koji bi trebalo da prate i analiziraju programe i projekte zaštite prirode, i da obezbede interes lokalnog stanovništva i korisnika nacionalnih parkova.

Po Zakonu o nacionalnim parkovima iz oktobra 2015. godine, Ministarstvo je bilo dužno da u roku od godinu dana pokrene postupak predlaganja i imenovanja članova tih stručnih i konsultativnih tela, što se nije uradilo do danas, navodi VOICE.

Ni nakon više od dve godine, nije donet Pravilnik koji bi omogućio sastavljanje Stručnog saveta i Saveta korisnika, čime je Ministarstvo prekršilo članove 22. i 23. Zakona o nacionalnim parkovima.

Stručni savet trebalo bi da prati i analizira planove i programe upravljanja nacionalnim parkovima, a Savet korisnika da donosi preporuke od lokalnog značaja u vezi s njima. Te preporuke bi se davale javnom preduzeću zaduženom za upravljanje parkom ili Stručnom savetu.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas