Društvo

Udruženje „Žene na prekretnici“ pomaže starijim ženama bez posla: Lako do otkaza, teško do posla

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas – Iako psiholozi kažu da ostati bez posla ne znači smak sveta, oni kojima se to desi ne bi mogli da se sasvim saglase sa ovim stavom. Poznato je da je ostanak bez posla jedan od najjačih stresova i problema koje čovek može da doživi. Pogotovo u zemlji gde je novi posao teško naći, a Srbija je bez sumnje takva, tim pre ako je reč o ženama starijim od 45 godina. Jer one osim što najlakše ostaju bez posla, do novog radnog mesta najteže dolaze. Država priznaje da ovaj problem postoji, ali još nije i ne zna se da li će i kada izaći sa merama kojima će se sprečiti rodna diskriminacija starijih žena na tržištu rada.

Miroslava Mima Perišić, predsednica Upravnog odbora Udruženja „Žene na prekretnici“ koje radi na ekonomskom i društvenom osnaživanju i osposobljavanju žena starijih od 45 godina koje su ostale bez posla, kaže da je Srbija na poslednjem mestu u Evropi kada je reč o rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada. A ona je tolika da je zaposlenost kod žena za 14 odsto manja nego kod muškaraca, a kod starijih od 45 godina za čak 18 odsto. U ovoj starosnoj grupi zaposleno je 65 odsto muškaraca, a žena samo 47 odsto.

Dok muškarci u tim godinama imaju najveću stopu zaposlenosti i postižu najveće profesionalne uspehe, sa ženama je situacija upravo obrnuta jer one imaju najmanju zaposlenost u odnosu na sve druge starosne grupe. I što je najgore, kako postaju starije od 45, sve su im manje šanse da dobiju posao. Studija „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+“, koju smo lane radile, pokazala je da žene ovih godina spadaju u grupu dugoročno nezaposlenih, a dugoročna nezaposlenost je ona koja traje duže od godinu dana. Žene se posle nekog vremena uzaludnog traženja predaju i prestanu da traže posao. Jednostavno, izgube nadu – kaže naša sagovornica i dodaje da ih ni porodice često ne razumeju i ne podržavaju u traženju posla, što vremenom vodi potpunom gubitku volje i motivacije.

Udruženje „Žene na prekretnici“ nastoji da ih pokrene i motiviše jer žena kad izgubi posao, izgubi i svoju mrežu i socijalnu podršku, ostane sama i u kući.

Program koji nudimo kroz brojne i raznovrsne radionice tera ih da izađu iz kuće i da uče, da se umrežavaju. Kroz druženje dobiju puno informacija, jedna od druge i od predavača. Sve to pomaže da se podigne njihovo samopouzdanje i da krenu napred. Organizujemo psihološke radionice, učimo ih kako se sada traži posao, jer kada su se one zapošljavale pre 20, 25 godina bilo je drugo tržište rada i posao se tražio drugačije. Takođe, učimo ih i kako da se predstave i ponude poslodavcu. Mi iz starije generacije nismo naučili sebe da ističemo i na neki način prodajemo, nismo tako vaspitani. Sada je drugo vreme i sve je roba na prodaju – objašnjava Miroslava Mima Perišić.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas