Društvo

Učenje je tajna opstanka

Piše: Ružica Mevorah

Beogradski glas – Veliki cionista Ašer Ginsberg (1856‒1927), koji je u skladu s filozofijom pokreta pisao pod hebrejskim imenom Ahad Ha’Am i dočekao naseljavanje Palestine, zapisao je da je tajna jevrejskog opstanka midraša (učenje, tumačenje, potraga; hebr.). Pod tim motom već šest godina opstaje „Haver Srbija“, neprofitna, nevladina obrazovna organizacija građanskog društva. Opstaje kao ogromna većina NVO, od projekta do projekta, od uplate do uplate. Opstaje na idealima osnivača, kroz upornost i istrajnost između osvajanja sredstava za programe.

Haver znači prijatelj na hebrejskom, a ovaj naš su osnovale tri drugarice, Sonja Viličić, Mina Pašajlić i Dunja Miljković. Ali nikada njih tri, i pored silnog zalaganja, ne bi postigle to što jesu da nije volontera koje okupljaju i koji ih, kad se jednom uključe u rad, ne napuštaju.

Samo u okviru jednog od svojih brojnih programa, u širenju istine o Holokaustu među osnovcima i srednjoškolcima, „Haver Srbija“ je od 2012. do danas postigao neviđene domete. Između 15.000 i 20.000 đaka i profesora prošlo je kroz njihovu neformalnu edukaciju.

„Samo je u prethodnoj školskoj godini 2.800 učenika prošlo kroz naše radionice. Bili smo u 40 škola i 18 gradova u Srbiji“, kaže Sonja Viličić (35), izvršna direktorka „Havera“.

Ove godine se na „Haverov“ konkurs „Holokaust: kultura sećanja“ prijavilo 150 učenika iz 23 grada u Srbiji! Sonja nam je ponosno pokazala deo njihovih literarnih i likovnih radova, fotografija, video-klipova, animiranih, pa čak i igranih filmova – kakvo blago! Kakvo razumevanje Holokausta! A tek transpozicija u sopstvenu stvarnost!

Kakva šteta što „Haver“ neće moći sva ta dela da prikaže javnosti 10. maja, na Dan sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu. U malom iznajmljenom stanu na Dorćolu, čiji prostor „Haver“ još i deli, to je nemoguća misija. Ali Sonja obećava da će prikupiti sredstva do sledećeg Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta (27. januar 2019) i sigurno organizovati izložbu radova. Taman da javno i reprezentativno otvore svoj treći nagradni konkurs.

Ovogodišnji 10. maj, dan kada je 1942. godine nemačka okupaciona komanda proglasila Beograd gradom bez Jevreja, obeležili su đačkim danom za sve učesnike konkursa. Pokazali deci Jevrejski istorijski muzej, Jevrejsku opštinu, Sinagogu, platili im put do Beograda, spremili za njih brdo sendviča…

I takvi obilasci su im redovna aktivnost. Prošle godine je 500 učenika u organizaciji „Havera“ obišlo Sinagogu „Sukat šalom“ u Beogradu, sinagoge u Somboru i Subotici po dvestotinak đaka.

„Šezdeset učenika iz svih krajeva Srbije, koji su prošli naše programe, vodilo je 2017. godine komemoracije u Subotici i Beogradu“, kaže Sonja Viličić, „ali ono što je za nas takođe važno, puno posetilaca bilo je na oba skupa.“

Njena je životna misija da širi znanje o Holokaustu, upoznaje naše ljude s jevrejskom tradicijom i kulturom, a Jevreje sa svih strana sveta s istorijom Jevreja na našim prostorima. Tako su lane doveli 50 mladih Izraelaca da upoznaju prošlost i sadašnjost Srbije.

„U Srbiji je tokom Holokausta ubijeno 83 odsto jevrejske populacije. Godine 1940. na teritoriji današnje Srbije živelo je 33.800 Jevreja, a mnogi gradovi i varoši imali su vrlo aktivne zajednice, koje su vekovima davale značajan doprinos društvu na svim poljima, u politici, umetnosti, nauci i trgovini“, priča Sonja. „Samo je 5.746 Jevreja preživelo Drugi svetski rat. Danas jevrejska zajednica u Srbiji broji manje od 4.000 članova.“

Sonja je od detinjstva aktivna u Jevrejskoj opštini Subotica. Fakultet za turizam završila je u Budimpešti, zatim pohađala studije za usavršavanje jevrejskih edukatora na Hebrejskom fakultetu u Jerusalimu, vodila godinama seminare uglednih međunarodnih jevrejskih organizacija.

Judaizam i Holokaust, to su teme koje živi, oduvek. U jevrejski kamp „Sarvaš“ u Mađarskoj, recimo, prvi put je ušla kao đak prvak, a izašla iz njega kao direktorka obrazovnih programa.

Pored tih tema za nju lično veoma je važan i „Dijalog“, još jedan program „Havera“ (haver.rs), a to je saradnja sa ostalim nacionalnim manjinama i marginalizovanim grupama u Srbiji. U okviru tog programa, a povodom 14. maja, Dana državnosti Izraela (Izrael ove godine slavi 70 godina od osnivanja države), „Haver“ organizuje Festival izraelskog LGBTI filma „Falafel“ u Beogradu (16‒17. maj, KC „Grad“, Braće Krsmanović 4).

„Cilj nam je da što više grupa uključimo u dijalog. Smatramo da şamo zajedno, učeći jedni od drugih, možemo da se borimo protiv predrasuda i svakog vida diskriminacije“, smatra Sonja.

Šta nju pokreće, pitali smo je. Šta joj je motiv da život posveti znanju i učenju?

„Smatram da je veoma važno za jedno društvo da upoznaje razne kulture i tradicije, uvidi i prepozna vrednost društva u svoj njegovoj raznolikosti“, kaže Sonja. „Barijere koje postoje među raznim grupama, etnocentrizam u našem društvu i svakodnevna diskriminacija u školama, na ulici, na poslu i na svim drugim mestima, nešto je sa čim ne mogu da se pomirim. Hoću to da menjam, da utičem na poboljšanje društva u kojem živim. To je izvor motivacije za posao kojim se bavim. Jevrejska kultura, tradicija i istorija, sa kojom se identifikujem, za mene je izvor etičkog ponašanja i vrednosnog sistema koji želim da podelim sa svojim sugrađanima jer smatram da nas može učiniti boljim ljudima.“

 

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas