Društvo

Sud naložio MUP-u da objavi tajnu nabavku 700 vozila

Beogradski glas – Upravni sud doneo je presudu kojom je naložio Vladi Srbije da postupi po zahtevu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i dostavi joj podatke o pojedinostima nabavke automobila za MUP Srbije, saopštio je BIRN.

BIRN je podsetio da je najpre u oktobru 2017. godine, a potom i u aprilu 2018. godine od Vlade Srbije tražio kopiju Zaključka kojim je proglasila poverljivom javnu nabavku za kupovinu automobila marke „škoda“ za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova.

Navodi se i da je istraživačka mreža pokrenula upravni spor i tužila Vladu Srbije pošto se u dva navrata oglušila na zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ali i zato što Poverenik za informacije od javnog značaja nije nadležan u tom slučaju.

„Postupajući po tužbi, Upravni sud se dva puta obraćao Vladi Srbije da odgovori na tužbu, ali je ona bila nema i u ovom slučaju i nije dostavila sudu niti odgovor, niti spise zahtevanih predmeta. Stoga je Upravni sud doneo presudu da Vlada Srbije odgovori BIRN-u da li poseduje traženi Zaključak i dostavi kopiju istog u roku od 15 dana“, navela je Balkanska istraživačka mreža.

Sredinom septembra 2017. godine MUP je nabavio 710 patrolnih vozila marke „škoda“ u okviru projekta Osavremenjivanje voznog parka MUP.

BIRN je podsetio da je nabavka proglašena tajnom, ali i da je kasnije objavljeno da je MUP kupio 710 patrolnih vozila od starog dobavljača sa kojim je i ranije sarađivao, zatim da je vrednost nabavke bila 700 miliona dinara, da su drugi ponuđači u tom postupku bili Fijat i Pežo i da je ponuda zastupnika Škode bila najpovoljnija.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
СРБ Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
СРБ
Guest
СРБ

БИРН би требао да затражи проверу броја аутомобила Шкоде Рапид у МУП-у јер:

– такси фирма Камео користи искључиво марке возила које користи полиција земље у којој Камео послује. У Хрватској се води судски спор против Камеа и припадника полиције који се сумњиче да су за новчану надокнаду предали аутомобиле чији је власник полиција Хрватске.

– госпођа министарка Зорана Михајловић се ИЗУЗЕТНО залагала за долазак Камеа у Србију. То је био један од разлога за прошлогодишњи протест таксиста који су били блокирали Славију.

– госођа министарка је СЛАГАЛА протестанте таксисте и дозволила је шиптару, власнику Камеа, да уђе на Србско тржиште, док Срби на КиМ-у живе у енклавама

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač