Društvo

Srbija se seli u Nemačku, ali nema razloga za brigu jer država ima rešenje – formiranje Koordinacionog tela!

Ministar rada Zoran Đorđević izjavio je da su emigracije „pitanje svih pitanja“ – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

On je to kazao povodom podataka OEBS-a o tome da je Srbiju od početka ovog veka napustilo oko 654.000 ljudi, najviše mladih između 15 i 24 godine. 

Đorđević je za RTS rekao da država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje i za danas najavio održavanje prvog sastanka tog tima. 

Ministar je naveo da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati i unije poslodavaca i privrednici. On je dodao da će vlada tom koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan. 

„Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade“, poručio je Đorđević. 

RTS navodi da nemačka Savezna služba za migracije procenjuje da se za protekle dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. skoro 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine. 

Đorđević je upozorio da bismo dodatni problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU, i to u vidu nekontrolisaog odliva građana u pojedine države članice. 

„Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo“, zaključio je ministar rada.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

2
Leave a Reply

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AbeNeven Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Neven
Guest
Neven

I sta cete da preduzmete? Pa nije samo do para i plate. Dzaba da nekom daju i 2000 evra kad su institucije sjebane, kad javni prevoz lose radi, kad ljude ucenjuju i teraju na mitinge, kad polupismeni sefuju a svud je duhovna beda. Odlaze ljudi u zdravu sredinu gde ih niko nece prozivati ako misle drugačije i gde ih šalteruše neće šetati. gde neće čekati prepun bus GSP a po sat vremena u špicu, gde ih ako su devojke neće spopadati neki predsednik opstine ili sef, gde nece morati da idu na mitinge ili slusaju kretene koji su se ubacili u fotelje preko veze ili stranke. To ne moze da promeni nikakvo „koordinaciono telo“ jedino da zatvore granice kao Kim Dzong a ni tada vecinu nece naterati da ostanu. Znam iz iskustva…

Abe
Guest
Abe

Nemoj brate da ides u nemacku evo srbija formira koordinaciono telo, vidis da nema razloga da ides

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!