Društvo

Skoro da nema dana da me ne napusti poneki kolega…

Piše: dr Miodrag Majić

Beogradski glas – Skoro da nema dana da me ne napusti poneki kolega. Ne, ne umre – samo obori glavu i ode, najčešće bez pozdrava. Nestane, ne govoreći gde ide. Uprkos tome, ja znam gde se zaputio. Znam da odlazi na mesto sa kojeg, jednako kao i sa „onoga sveta“, povratka nema.

Mesto ka kojem se svakodnevno zaputi poneki pripravnik, cimer ili principal jeste ono na kojem su u toku poslednje rasprodaje uverenja, gazilišta izgovorenih reči i pogoni reciklaže duše. Hvatajući poslednje vozove ka ovim novovremenim purgatorijumima, utrpavajući se u već prepune vagone koji će ih odvesti pred kapiju faustovskog radnog logora, oni veruju da su učinili, u postojećim uslovima, jedino razumno delo. Jer između opstanka i časti, uvereni su, prave utakmice nikada zapravo i nije bilo.

„Znam li onu o idealima i budalama?“, mantraju hrabreći se pri susretu sa pogledima prezira malobrojnih koji ostaju na peronu, u pripremi za sumporni dah novog Tvorca. Poput duhova koji veruju da će jednoga dana, ako ustreba, ponovo biti moguće neprimećeno se utopiti među kužne od kojih se u poslednjem času, pre zaraze, sklanjaju, kuraže se da će i njihov trenutni odabir jednom biti zaboravljen.

Ali avaj! Kakva zabluda! Ono što duhove čini duhovima nije prihvatanje ili odbijanje smrtnika! Smrtnike je lako obmanuti! Postoji suviše onih koji bi ih ponovo prigrlili u zaboravu… Ne! Ono što ih čini trajno odvojenim od napuštenog sveta jeste ireverzibilni gubitak duše. Nju će im prvo oduzeti na vratima čistilišta, poput novca i povađenih zlatnih zuba na ulasku u logor.

I tako… Skoro da nema dana da me ne napusti poneki kolega. Ne, ne umre… Samo obori glavu i ode, najčešće bez pozdrava. I svaki put znam da se, barem na ovom svetu, čak i kada bi jednom sve zaboravili, odlazeći kolega i ja više nikada nećemo sresti.

(Autor je sudija Apelacionog suda u Beogradu – tekst je preuzet sa njegovog bloga)

 

Poštovani čitaoci, novi broj Beogradskog glasa je na kioscima!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas