Društvo

Savet Evrope razmatra sprovođenje presude u slučaju nestale bebe iz Srbije

Beogradski glas (Beta) – Komitet ministara Saveta Evrope na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna razmotriće između ostalog i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestale bebe u Srbiji.

Komitet ministara SE nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na redovnim sastancima četiri puta godišnje.

Kako je saopšteno iz Strazbura, kada je u pitanju Srbija biće razmotreno sprovodjenje presude u slučaju Zorice Jovanović kojoj još nisu dostavljene informacije o sudbini njenog deteta koje je navodno umrlo u porodilištu.

Odluka Komiteta ministara SE biće objavljena po završetku trodnevnog sastanaka.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rodjeno 1983. godine upisano u knjigu rodjenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom. 

Poslednji put Komitet ministara razamtrao je sprovodjenje te presude u decembru 2018 i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x