Društvo

Savet Evrope razmatra sprovođenje presude u slučaju nestale bebe iz Srbije

Beogradski glas (Beta) – Komitet ministara Saveta Evrope na sastanku u Strazburu od 4. do 6. juna razmotriće između ostalog i sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju nestale bebe u Srbiji.

Komitet ministara SE nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava na redovnim sastancima četiri puta godišnje.

Kako je saopšteno iz Strazbura, kada je u pitanju Srbija biće razmotreno sprovodjenje presude u slučaju Zorice Jovanović kojoj još nisu dostavljene informacije o sudbini njenog deteta koje je navodno umrlo u porodilištu.

Odluka Komiteta ministara SE biće objavljena po završetku trodnevnog sastanaka.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade, jer je njeno dete rodjeno 1983. godine upisano u knjigu rodjenih, ali ne i umrlih. Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom. 

Poslednji put Komitet ministara razamtrao je sprovodjenje te presude u decembru 2018 i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!