Beogradski glas
Društvo

Kako su psi postali džukele

Beogradski glas

Beogradski glas – Grad Vršac je još 2008. godine sredstvima EU, uz sopstveno učešće, izgradio objekat za sakupljanje životinjskog otpada sa vozilom, po domaćim i EU propisima, prvi takav u Srbiji. Javno komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ dovozilo je leševe životinja u ovaj objekat, čuvalo ih rashlađene nekoliko dana, dok se ne nakupi određena količina, a zatim su ih prevozili na tretman u neku od kafilerija. I to je tako radilo godinama.

A onda je, bez posebno vidljivog i razumljivog razloga, Skupština grada 26. decembra 2017. godine odlučila da iz osnivačkog akta „Drugog oktobra“ izuzme ovu delatnost. Prvo je mesec dana ranije sa dnevnog reda sednice skinuta odluka u kojoj je navedeno da JKP nije osposobljeno za ovu delatnost, bez objašnjenja o kakvim nedostacima se radi, ali uz sugestiju za rešavanje kroz javno-privatno partnerstvo. Na sledećoj sednici je Skupština grada usvojila odluku, ali je iz obrazloženja izostavljen deo o nesposobnosti JKP i partnerstvu sa privatnom firmom. Obrazlažući odluku, gradonačelnica Dragana Mitrović je samouvereno više puta ponovila da komunalno „nema rešenje Ministarstva“ i „ne ispunjava sve zakonom propisane uslove“ da sakuplja životinjske leševe. Slagala je a da nije ni trepnula. I nije joj prvi put.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, na zahtev Opštinskog veća Vršac, izdala je rešenje o ispunjenosti svih uslova objekta za sakupljanje leševa životinja još u martu 2008. godine. Komunalno preduzeće, koje je preuzelo objekat, u januaru 2016. godine obratilo se istoj upravi sa zahtevom za izdavanje istog rešenja, koje glasi na to preduzeće. Uprava za veterinu je rešenjem od 7. marta 2016. potvrdila ispunjenje svih propisanih uslova. Dakle, JKP „Drugi oktobar“ IMA SVE ZAKONOM PROPISANE USLOVE za obavljanje ove delatnosti. Da li je gradonačelnica slagala iz blaženog neznanja, ili zato što joj se može zbog nepostojanja medija koji će ove činjenice preneti, ostalo je nevažno.

Firma koja će umesto „Drugog oktobra“ raditi ovaj posao izabrana je par nedelja pre odluke Skupštine, što je posebno zanimljivo. Javna nabavka objavljena je na sajtu grada 28. novembra, a već sutradan je stigla prva i jedina ponuda firme „Ekovet plus“ iz Novog Sada, koja je u Vrbasu izgradila spalionicu za leševe životinja. Ponuda je bila u vrednosti od 4.780.000 dinara bez PDV-a.

Umesto da Javno komunalno sakuplja leševe životinja u Vršcu i susednim opštinama, kako je godinama činilo, sada će to da radi privatna firma koja upravlja spalionicom u Vrbasu. Kako će to da se izvede? Da li će za svaku uginulu životinju po vršačkim selima da dođe neko iz Vrbasa? Ili će se angažovati lokalni podizvođač? Možda baš „Drugi oktobar“? Zašto se posle toliko godina kvari trajno i ekonomski opravdano rešenje i pravi kratkoročna skupa improvizacija? Zašto je to važno sprovesti, toliko da se pristaje i na lupetanje sa skupštinske govornice i otvoreno laganje javnosti?

U pitanju je sinhronizovana akcija za izvlačenje novca iz lokalnih budžeta. Spalionica u Vrbasu je od Ministarstva dobila uslove pre no što je i izgrađena. Za manje od mesec dana su u 16 opština Vojvodine sprovedene javne nabavke za usluge sakupljanja leševa životinja. Svuda je jedini ponuđač bila ista firma sa spalionicom u Vrbasu. Svuda su zaključeni kratkoročni ugovori na četiri meseca, ukupno vredni 62 miliona dinara. To je višestruko više nego što su do sada opštine godišnje izdvajale za istu uslugu prema kafilerijama. Tragovi ove korupcije vode u sam vrh SNS-a, o čemu su mediji već pisali.

Vršac je pitanje sakupljanja animalnog otpada imao rešeno bolje nego što to može da uradi firma iz Vrbasa, bolje nego što je to uradila bilo koja druga opština u Srbiji. Ali lokalni poslušnici spremni su da interes grada kojim upravljaju podrede ličnom i partijskom interesu.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 08. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas