Politika beogradski glas
Društvo

„Podrška protestima, život na nivou pukog preživljavanja nije dostojan čoveka“

Beogradski glas (Beta) – Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ saopštio je da podržava mirne građanske proteste i zahteve usmerene ka demokratizaciji društva i stvaranju pretpostavki za ravnopravan i argumentovan politički i širi socijalni dijalog, te da se protivi raspisivanju još jednih u nizu vanrednih izbora, posebno imajući u vidu da redovni parlamentarni izbori slede već naredne, 2020. godine.

„U uslovima postojanja gotovo opšte saglasnosti u stručnoj javnosti da izbornu praksu i uslove i institucije za njihovo organizovanje i kontrolu, ali i sam izborni sistem i pravila treba ozbiljno reformisati, neracionalno je insistirati na raspisivanju izbora pod trenutno važećim neprihvatljivim uslovima. To samo vodi daljoj polarizaciji, uz trošenje novca i gubljenje vremena i energije za promene“, ocenjuje se u saopštenju sindikata.

Nezavisnost poručuje da, umesto priče o još jednim izborima i njihovom bojkotu, treba hitno otvoriti dijalog o izbornim pravilima, napominjući da se ona u demokratskim društvima ne menjaju u godini u kojoj se organizuju izbori. U tom dijalogu, kako se dodaje, pored političkih aktera, moraju učestvovati i akademska zajednica i organizacije civilnog društva.

Sindikat upozorava i da borba za odbranu slobodnih i fer izbora i nezavisnih medija i institucija „od pošasti njihovog ignorisanja i pražnjenja u siromašnoj Srbiji“ ne znači mnogo bez istovremenog zalaganja za smanjivanje enormnih nejednakosti, rast zarada i sigurnog i dostojanstvenog rada.

„Predstavnike vlasti upozoravamo i ovom prilikom da su jačanje socijalnog dijaloga, prakse kolektivnog pregovaranja i primena vrednosti sadržanih u Evropskim socijalnim stubovima prihvaćena i u velikoj meri neispunjena državna obaveza“, ističe sindikat Nezavisnost.

Sindikalci poručuju i da političke promene bez socijalnih predstavljaju tek promene garnitura na vlasti, navodeći da su se već nagledali štrajkova „zloupotrebljenih za obračune sa političkom i poslovnom konkurencijom, kao i zahteva za vanrednim izborima posle kojih je sve ostajalo isto, ako ne i gore“.

„Na protestima vidljiva parola da nećemo da budemo jeftina radna snaga govori o sazreloj svesti da pristati na život na nivou pukog preživljavanja nije dostojno čoveka. Perspektiva prekarne i jeftine radne snage koja je, za male pare, uvek na izvolte potencijalnim poslodavcima svakako nije ni za koga prihvatljiva, posebno ne za mlade i obrazovane“, ukazuje se u saopštenju.

Sindikat je od svih političkih aktera, i pozicionih i opozicionih, zatražio da se nakon analize efekata pristupi promeni „antiradničkog Zakona o radu“ i oživi sada blokirana praksa kolektivnog pregovaranja, poručivši da je test za njihovu podršku donošenje Socijalnog pakta o razvoju i zapošljavanju kojim bi se obezbedilo da na rukovodeća mesta dolaze sposobni a ne lojalni i povećanje nanjižih zarada.

Zatražili su i promenu pristupa države prema obrazovanju, zdravstvu kako bi se sprečio egzodus mladih.

„I ne radi se tu samo o mladima i radnicima. Nisu li i novinari, profesori, sudije i inžinjeri, kao i vojnici i policajci duboko uniženi padom profesionalnih standarda i služenjem kadrovima sa kupljenim diplomama i ‘romansiranim’ biografijama ‘uspešnih’ poslovnih ljudi bliskih politici“, ukazuje Nezavisnost.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!