Politika beogradski glas
Društvo

Ograničava se pravo na štrajk

Piše:Radenka Marković

Beogradski glas – Nov zakon o štrajku ove nedelje je u centru pažnje predstavnika sindikata, poslodavaca i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U tri najveća grada u Srbiji tokom ove sedmice održava se javna rasprava o nacrtu pomenutog zakona, prvo u Nišu, zatim u Novom Sadu, pa u Beogradu.

Sudeći prema informacijama iz sindikalnih organizacija, zastupnici radnika imaju niz zamerki na Vladine predloge i imaće šta da kažu njenim predstavnicima na tim razgovorima.

Kao prvu i najvažniju primedbu na ovaj predlog Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, navodi povećanje broja delatnosti, a time i radnika, kojima se zabranjuje da štrajkuju.

– Po još važećem zakonu, štrajk je zabranjen samo profesionalnim pripadnicima vojske, a po onome što se sada predlaže, krug zaposlenih koji ne bi smeli da štrajkuju znatno se proširuje. Po novom predlogu zakona, pravo na štrajk ubuduće ne bi imali ni zaposleni u Hitnoj pomoći, Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), kontroli leta, specijalnim jedinicama policije.

Ovim se u velikoj meri ograničava pravo na štrajk, protiv čega ćemo se mi svakako boriti. Ja razumem da, recimo, Hitna pomoć uvek mora da radi, ali mislim da nije u redu da zaposleni u toj službi nemaju pravo na štrajk bez obzira na to što im se na poslu dešava. Mislim da i oni kao i ostali treba da imaju pravo da svoje nezadovoljstvo izraze štrajkom, s tim što bi trebalo da za vreme trajanja štrajka održavaju minimum procesa rada. To bi valjalo da važi i za BIA, kontrolu leta, specijalne jedinice policije i mi ćemo se u raspravi zalagati upravo za to da im se omogući pravo na štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada – kaže naša sagovornica.

Ona naglašava da se ovim nacrtom, pravo na štrajk radnicima ograničava na još jedan način. Naime, povećava se broj delatnosti u kojima za vreme štrajka mora da se obezbedi minimum procesa rada. Smatra se da u ovim delatnostima, koje su definisane kao delatnosti od opšteg interesa, prekid rada može da ugrozi život, ličnu bezbednost i zdravlje stanovništva ili dela stanovništva. U delatnosti od opšteg interesa svrstane su PTT usluge, komunalne delatnosti, elektroprivreda, saobraćaj i informisanje, proizvodnja osnovnih prehrambenih proizvoda, prosveta, zdravstvena i veterinarska zaštita, društvena briga o deci i socijalna zaštita.

– Smatram da je ovaj spisak preširok. Stvarno ne vidim kako je ugrožen bilo čiji život, bezbednost ili zdravlje ako, recimo, štrajkuje RTS, pošto je i informisanje na ovom spisku, a oni su javni servis – ističe Savićeva i dodaje da se samim uvođenjem minimuma procesa rada ograničava mogućnost štrajka.

U tom smislu problematična je i odredba po kojoj poslodavac izuzetno može da odredi da za vreme štrajka radi i član štrajkačkog odbora ukoliko nema drugih zaposlenih koji bi održavali minimum procesa rada.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 05. 12. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas