Društvo

„Nije posao Stefanovića da ocenjuje sudije i tužioce, to je protivustavni pritisak na pravosuđe“

Beogradski glas – Društvo sudija Srbije je saopštilo da ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i da to ocenjivanje predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe.

Stefanović je nedavno kritikovao to što je, nakon velike policijske akcije, veliki broj uhapšenih pušteno na slobodu, odnosno nije im određen pritvor nakon hapšenja. Ministar je i sam nakon akcije hapšenja izjavio da ne može da kaže gde će sve imati dovoljno dokaza za sudske postupke.

„Tužilaštvo je to koje odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu policijskih prijava, a sud taj koji svojim odlukama – osuđujućim ili oslobađajućim, ocenjuje uspešnost rada policije i tužilaštva, a ne obratno“, navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije.

To društvo je reagovalo na izjavu ministra od 29. januara u kojoj je on kritikovao to što je veliki broj ljudi, od ukupno 150 osoba uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji, pušteno na slobodu.

„Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bih ih pustio nikad. Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran“, podsetilo je Društvo sudija na izjavu Nebojše Stefanovića.

To sudijsko udruženje je ocenilo da takvom izjavom Stefanović stvara utisak da je policija vlasna ne samo da prikuplja dokaze i da svodi pritvor na kaznu dajući mu karakter trajne mere, već i da optužuje i presuđuje.

„Društvo sudija i ovom prilikom ukazuje da pritvor nije kazna, da se ne može odrediti trajno niti iz preventivnih razloga, jer je to jedna od mera, i to najstroža i izuzetna, kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u cilju nesmetanog vodjenja postupka iz precizno zakonom predvidjenih razloga za to, te da se krivični postupak po pravilu vodi kad okrivljeni nije u pritvoru“, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva, kao i druge državne organe da, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije, a time i zaštite osnovnih prava i sloboda njenih građana.

Stefanović je, inače, 11. januara saopštio da je u obimnoj akciji policije uhapšeno oko 150 ljudi, kao i da je raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem, koji važi za bliskog saradnika Luke Bojovića.

Na pitanje novinara za koje se tačno delo tereti Korać, ministar tada nije dao konkretan odgovor, ali je napomenuo da je reč o nekim od najtežih krivičnih dela.

Dan nakon ovih hapšenja održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će biti pooštene zatvorske kazne za najteža krivična dela, a uz to uvedena i doživotna kazna zatvora.

Ova najava je izazvala brojne reakcije – od toga da takve najave nisu u nadležnosti predsednika, preko upitnosti efekata planiranih izmena.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!