Društvo

Nešto drugačije sa Sajsi MC: Većina u Beogradu ne zna koliko je ostatak Srbije u mraku i siromašan

Beogradski glas

Razgovarala: Hana Adrović

Skuvajte sebi čaj i nastavite sa čitanjem. Slobodno neka čaj bude vruć jer je takav i intervju. Kakav intervju, takva i sagovornica. U pitanju je Ivana Rašić, u narodu poznata kao Sajsi MC.

Ivanu sam ugostila u prvoj epizodi emisije „Nešto drugačije“ a ona nije krila radost zbog činjenice da mi je prva. Nisam ni ja, jer žena čija karijera u rep muzici, gde pre svega dominira testosteron, traje duže od 15 godina, zaslužuje da skine mrak ovoj emisiji na „Jutjubu“.

Razgovarale smo o politici, što je za Sajsi MC dobro poznat teren budući da je diplomirala na Fakultetu političkih nauka. Skoro sam saznala da je pesma „Mama“, kojom je Sajsi stekla ogromnu popularnost, u stvari politička pesma i da govori o odnosu moći u svetu kroz odnos dve devojčice u školi, pa smo razgovarale o odnosu moći u svetu. Ali i odnosu moći u Srbiji.

(Napomena: razgovor je snimljen u oktobru 2017, ali to fakat ne menja njegovu relevantnost jer su u Srbiji teme vazda iste.)

Kako se informišeš, da li čitaš novine?

Gledam da se ne informišem. Imam taj luksuz da ne moram da znam šta se dešava. „Vreme zabave“ više ne izlazi, tako da ni ja više ne kupujem novine i ne čitam ih.

Prelistaćemo zajedno dnevnu štampu. Nedavno je Vladimir Putin proslavio 65. rođendan, pišu novine. Mnogi su mu čestitali, među njima i Aleksandar Vučić, koji je trenutno predsednik Srbije.

Ja mislim da je on i dalje premijer. I predsednik. I svoja sekretarica. I svoja žena sebi. I svoja ljubavnica sebi. Ne znam šta je on u horoskopu, ali Vladimir Putin je Vaga. Ja sam Vaga i mogu da kažem da je on jedna „podivljala Vaga“.

Podivljala Vaga? Podivljalu Vagu zamišljam kao neku Vagu koja trči po ulici…

Da. Trči i divlja, i usput ubija ljude. Možda neke novinare.

Piše u jednom dnevnom listu „Pop krao iz kase za siromašne, godišnje nestajalo i do 750.000 evra“.

Za 750.000 evra bi mogla da se izgradi cela Srbija ponovo. Da je srušimo i izgradimo je ponovo.

Evo primera radi – kićenje Beograda je koštalo 175 miliona. Dinara naravno.

Ja nemam kapaciteta da shvatim koliko je to puno novca i čak ne mogu ni da krenem da pričam koliko je to ogavno. Većina ljudi koja živi u Beogradu ne zna koliko je ostatak Srbije u mraku i koliko je siromašan i šta su sve mogli da urade za neke druge gradove u Srbiji ovim novcem koji su uložili u kićenje prestonice. Recimo Bor, Majdanpek, Sombor, Kruševac. Beograd je samo našminkan i jednako siromašan. Koncentracija moći i para je u rukama malog broja ljudi, ovo sve ostalo je devastirano.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na strani 12.

Emisiju pogledajte na jutjub kanalu „Nešto drugačije“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 06. 2018.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas