Društvo

A šta će biti sa Mirom Marković: Ne verujem da je sedeo sam i rekao „Hajde da ubijem Ćuruviju“

Izvor: N1

Glavni urednik agencije Beta i predstavnik NUNS-a u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, Dragan Janjić, izjavio je za N1 da je dobro što je došlo do sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali podseća i da pravi nalogodavci još nisu otkriveni.

Bivši visoki funkcioneri i radnici Državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni su danas na ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Suđenje je počelo pre četiri godine, a od samog ubistva prošlo je skoro 20 godina. Dragan Janjić je u Novom danu TV N1 rekao da smatra da je razlog što rasvetljavanje tog slučaja traje toliko dugo, to što iza svega stoji država.

„Za sam proces je dosta uradila komisija koju predvodi Veran Matić, i smatram da je dobro što je došlo do sudskog procesa. Ono što meni nedostaje jeste to što ja nikada neću poverovati da je Rade Marković sedeo sam u svojoj kancelariji i rekao: ‘E, ‘ajde da ubijem Ćuruviju’. On je nalogodavačev nalogodavac. Trebalo bi se potruditi da se raspetlja sve potpnuo, i da se dođe do mesta sa kojeg je došla naredba“, poručio je Janjić.

Podsetio je da u Srbiji vrlo teško ispitati svaki slučaj u koji je potencijalno upetljana država, a razlog za to vidi u činjenici da se u Srbiji, posle 5. oktobra, nije desila dramatična promena kao u ostalim postkomunističkim zemljama u kojima su sproveden dubinske reforme službi bezbednosti.

Dodao je i da pored ubistva Slavka Ćuruvije, imamo još najmanje tri slučaja koja su potencijalno povezana sa državom, a kojima se ne nazire epilog.

Ispred Skuptine grada zakazao sistem, tenzije rastu, neophodan je dijalog

Janjić se u Novom danu osvrnuo i na jučerašnji pokušaj opozicije da uđe u Skupštinu grada i gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću preda zahteve da budu obustavljene rekonstrukcija centra grada i izgrdanja gondole i da bude smenjen zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Opoziciju su, međutim, na vratima dočekale žene iz vladajuće stranke koje su sprečile ulazak u zgradu.

Janjić je u Novom danu rekao da pripadnici opozicije koji su gradski odbornici imaju pravo da uđu u Skupštinu grada, dok ostali možda to pravo i nemaju. Vlast je, prema njegovom mišljenju, na ulazu morala da postavi policiju, komunalnu policiju ili jače obezbeđenje kako bi sprečila ulazak onih koji nemaju pravo da uđu u Skupštinu.

„Sistem nije stavljen u funkciju na odgovoraćjući način, umesto toga imali smo terane ljude na ljude. Oni kojima zaštita nije posao, izašli su da to rade. Oni su iz suprotnog političkog tabora, podiže se tenzija. Nama je nasušno potreban dijalog, ovakav način rešavanja problema vodi u vrlo rizičan nivo tenzija u celoj zemlji. Sve treba rešavati u okviru institucija“, smatra urednik Bete.

Srpsko društvo, prema njegovim rečima, nije uspelo da uspostavi demokratske mehanizme da se kroz dijalog rešavaju problemi, i zato imamo ovakve događaje.

Podsetio je i da je lider Dveri Boško Obradović juče jako loše govorio o novinarki TV Prva što političari nikada ne bi trebalo da rade.

„To je jako pogrešno, na to treba reagovati uvek (…) Mi nemamo divizije, mi imamo javnost, reagujemo i kažemo da to nije dobro. Nastojimo da ubedimo ljude da smo u pravu“, objasnio je Janjić.

Komentarišući najavljeni protest ispred zgrade TV Pink, Janjić je rekao da svako ima pravo da izrazi nezadovoljstvo nečijom uređivačkom politikom, ali da nema pravo da prelazi preko zakonskih normi i upadom u bili koju kuću uređuje uređivačku politiku.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas