Društvo

„Korupcija raste jer su se institucije definitivno urušile, Vučić odavno prestao da nas konsultuje“

Beogradski glas (Beta) – Član Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić rekla je da korupcija u Srbiji raste jer su se institucije koje bi trebalo da se bore protiv nje „definitivno“ urušile.

Ona je za Betu rekla da zbog stanja u institucijama nije izneđenja da je Srbija u istraživanju Transparentnosti o percpepciji korupicije u odnosu na prošlu godinu nazadovala za deset mesta i među 180 zemalja nalazi se na 87 mestu. 

Navela je da se gotovo svakodnevno krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, „jer čak i predsednik države i ministri i pre sudske odluke nekoga proglašavaju krivim, čime se utiče na sud i narušava presumcija nevinosti“.

„Agencija za borbu protiv korupcije već duže vreme nije funkcionalna jer ne može da izabere članove, a nezavisne institucije Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dok su im na čelu bili Saša Janković i Rodoljub Šabić, raznim pričama su kompromitovane“, rekla je Vasilić. 

Ona je rekla da Savet za borbu protiv korupcije stalno radi ono što mu posao i šalje izveštaje Vladi, ali „pretpostavlja da Vlada Srbije i ne čita izveštaje te institucije“. 

„Nikad nas nisu pozvali ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni premijerka Ana Brnabić da razgovaramo o našim predlozima za smanjenje korupcije“, rekla je Vasilić. 

Dodala je da je Vučić na početku mandata pokazao volju da razgovara, ali je ubrzo prestao da konsultuje Savet, kada je, kako je rekla, verovatno shvatio da je to telo nezavisno i ne trpi uticaje. Premijerka je, prema rečima Vasilić, dva puta zvala članove Saveta, ali oko dogovora o organizaciji, ali ne i o izveštajima i predlozima za borbu protiv korupcije. 

Istakla je da je nedavno istraživanje Biroa za društveno istraživanje (BIRODI) pokazalo da čak 17 odsto sudija smatra da u sudstvu ima korupcije. 

„Kada bi sudije rekle da u pravosuđu ima i jedan odsto korupcije i to bilo mnogo“, rekla je Vasilić. 

Najavila je da Savet za borbu protiv korupcije radi istraživanje o korupciji, vezanoj za notare, stečajeve, katastar i izvršenje.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!