Društvo

Društvo sudija predlaže radnu grupu i niz procedura za promenu Ustava

Beogradski glas (FoNet) – Društvo sudija Srbije zatražilo je formiranje stručne Radne grupe čiji bi zadatak bio da sačini „nacrt akta o promeni Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa“.

Društvo sudija Srbije oglasilo se povodom predstojeće sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Srbije zakazane za petak, 14. jun. Društvo skreće pažnju na to da uz predlog akta o promeni Ustava, odbor utvrđuje i predlog ustavnog zakona i predlog odluke o referendumu.

„Iz činjenice da nadležni odbor treba da iznedri veoma komplikovane pravne akte, od najvećeg značaja za državu, koji zahtevaju visoku stručnost i što širi društveni konsenzus, bilo bi logično da odbor formira svoju stručnu komisiju – radnu grupu“, smatra Društvo sudija Srbije.

Ukazuje se i na to da je neophodno da Skupština u prvoj fazi, odnosno Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, prilikom donošenja odluke o pristupanju promeni Ustava, pođe od Akcionog plana za poglavlje 23 i odredi cilj zbog kog se pristupa promeni – a to je depolitizacija pravosuđa.

Predlaže se i niz koraka u procesu promene Ustava.

Na početku, Skupština treba da donese odluku o pristupanju promeni Ustava i usvoji predlog za promenu Ustava, uz navođenje samo članova koji će se menjati, kako je uostalom i navedeno u predlogu koji je podnela Vlada.

Zatim, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine formira radnu grupu za izradu predloga akta o promeni Ustava. Radnu grupu trebalo bi da čine najeminentniji profesori ustavnog prava i predstavnici najviših pravosudnih institucija (Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva,Državnog veća tužilaca), kao i autentičnih strukovnih i nevladinih udruženja.

„Zadatak radne grupe bio bi da sačini nacrt akta o promeni Ustava u cilju depolitizacije pravosuđa“, navodi Društvo sudija Srbije.

Pošto Radna grupa obavio svoj posao, bila bi pokrenuta široka javna rasprava.Posle nje bi radna grupa trebalo da, eventualno, izmeni tekst akta u skladu sa rezultatima rasprave.

Predlog akta o promeni Ustava, zajedno sa nacrtom Ustavnog zakona, bi, kako se dodaje, trebalo poslati Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, pre nego što on bude usvojen u parlamentu.

„Tek nakon dobijanja zajedničkog mišljenja Venecijanske komisije i Konsultativnog veća evropskih sudija radna grupa bi trebalo da uputi predlog akta o promeni Ustava Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo radi rasprave i usvajanja, koji bi ga zatim uputio Skupštini na usvajanje“, zaključeno je u saopštenju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač